Fie ca vorbim de inele dama sau barbati, acestea sunt bijuterii universal valabile a caror istorie dateaza de mii de ani.
Exista o varietate de inele in prezent, iar pe langa criteriul impus de moda si tendinte, acestea sunt alese si ca expresie a individualitatii sau sunt purtate din considerente emotionale, au fost primite de la o persoana draga sau sunt mostenire de familie. De fapt, de-a lungul istoriei, inelul a fost un important element cultural care a jucat un rol surprinzator de important in istorie.
In Antichitate si Evul Mediu era celebra gama de inele cu monograma. Acestea reprezentau un marcator al statutului in societate, de aceea erau purtate mai mult de oamenii instariti ai vremii. Inelele cu monograma aveau chiar si un rol practic, fiind utilizate pentru stamplilarea sau semnarea unui document oficial. Monograma iesita in relief facilita acest lucru, forma metalica a acesteia era trecuta printr-o ceara moale ca mai apoi orice document sa fie poate marcat.
Fiecare inel era unic, pe fiecare inel exista mereu un semn distinctiv prin care putea fi identificat titularul inelului. Inregistrarile istorice arata ca inca de pe vremea vechilor egipteni, sigiliul devenise atasat unui inel, iar faraonii si alti oameni importanti il purtau pentru a-si arata pozitia.
Daca la inceput cele mai multe inele erau confectionate din pietre moi sau fidels, in Epoca Bronzului a avaut loc trecerea de la piatra la metal, acesta fiind momentul in care inelul a capatat forma cea mai apropiata de ceea ce avem in prezent.
In mare parte inelele si-au pierdut din importanta culturala, acestea fie sunt folosite ca ornamente, fie au functii simbolice ca apartenenta la un grup sau casatoria. Insa, chair daca nu mai au aceeasi incarcatura, inelele sunt foarte cerute si utilizate de publicul larg.