Știm deja că poluarea afectează mediul înconjurător și propria sănătate, însă te-ai gândit vreodată la calitatea aerului din propria locuință? Discutăm în acest articol despre cele mai comune surse de poluare, ce boli pot cauza, cum scăpăm de alergenii din casă și ce măsuri putem lua pentru a purifica aerul.
Cum ne afectează calitatea aerului sănătatea
Copiii mici, seniorii și persoanele cu afecțiuni respiratorii sunt cele mai afectate de poluarea din interior. Totuși, efectele negative ale calității slabe a aerului pot avea un impact asupra oricărui individ. În plus, expunerea la elementele problematice din locuință este de lungă durată, mai ales dacă nu conștientizăm la timp existența lor.
Poluarea aerului din casă poate duce la boli precum[1]:
- cancer
- pneumonie
- reacții alergice
- astm
- boli cardiovasculare
- greutate mică la naștere
Cele mai comune surse de poluanți din interior
Majoritatea poluanților care afectează calitatea aerului din interior provin din surse din interiorul clădirilor[2]. Lista include:
- monoxid de carbon și alte particule care apar în urma fumatului și a arderii lemnului sau cărbunilor pentru șeminee și aparate de gătit
- diferite substanțe chimice toxice care provin de la soluțiile de curățenie, vopsele, insecticide, odorizanți de cameră etc
- azbest și degajarea chimică de la produsele din lemn presat, cauzate de materialele folosite la termoizolarea clădirii sau piese de mobilier
- mucegai
- păr de animale de companie
Există de asemenea surse exterioare care pătrund în locuință prin uși și ferestre deschise, sisteme de ventilație sau fisuri ale clădirii. Unii poluanți vin în interior prin fundațiile clădirilor. De exemplu, radonul se formează în pământ pe măsură ce uraniul care se găsește în mod natural în roci și sol se descompune. Radonul poate pătrunde apoi în clădiri prin fisuri sau goluri din structuri.
Scapă de alergenii din locuință
E imposibil să ne menținem locuințele 100% sterile, însă e bine să cunoști simptomele respiratorii care pot indica existența alergenilor. Dacă îți curge des nasul, strănuți, ai ochii umezi, dureri în gât, iritații ale pielii sau mâncărime, e posibil să ai în casă mucegai, acarieni sau praf.
Pentru a preveni alergenii, folosește doar perne și saltele hipoalergenice. Astfel, vei ține departe acarienii. Dacă suspectezi că ai deja, spală lenjeria de pat la o temperatură ridicată o dată-de două ori pe lună.
Totodată, șterge praful și aspiră podelele cel mult o dată la 2 săptămâni. Nu uita să dai la o parte piesele mari de mobilier cel puțin de 2 ori pe an, pentru a împiedica acumularea de praf.
Dacă umezeala din casă e ridicată, achiziționează un dezumidificator cu rezervă sau electric pentru a remedia situația. Umezeala duce la igrasie, care la rândul ei duce la mucegai.
Purifică aerul
Purificatoarele de aer sunt dispozitive foarte eficiente, care te ajută să menții aerul curat. Alege unul cu filtru HEPA, care elimină mai mult de 99% din particulele dăunătoare din aer.
Atenție, purificatoarele nu elimină toate tipurile de poluare. Totuși, sunt utile dacă vrei să scapi de fum, spori de mucegai, exces de dioxid de carbon, praf, compuși organici volatili, păr de animale și particule de virus gripal.
O altă opțiune pe care o poți lua în considerare sunt aparatele 2 în 1 precum un aer condiționat cu filtru de purificare a aerului. Aceștia funcționează pe baza unui filtru de argint și furnizează constant aer curat.
Îmbunătățirea calității aerului din interior îți menține familia sănătoasă. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a elimina elementele poluatoare și alergenii, precum și pentru a purifica aerul pe care îl respirați.
Referințe:
[1] Telloian, Courtney. “8 Ways to Improve Your Air Quality at Home.” Healthline, Healthline Media, 9 Mar. 2022, www.healthline.com/health/how-to-improve-air-quality-at-home. Accesat la 13 Sept. 2022.
[2]“Indoor Air Quality | US EPA.” US EPA, 2 Nov. 2017, www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality. Accesat la 13 Sept. 2022.