Multe persoane neglijează consultația stomatologică de rutină, deoarece nu sunt informate cu privire la importanța acesteia pentru sănătate. Din păcate, acest lucru favorizează apariția și evoluția afecțiunilor dentare.
Vizita de rutină la dentist nu numai că îți poate salva dinții, însă te poate scuti de cheltuieli mari pe viitor. Iată când se efectuează, ce presupune și de ce este important consultul stomatologic de rutină.
Când se efectuează?
Se recomandă efectuarea unei consultații stomatologice de rutină la fiecare 6 luni.
În vizitelor la dentist, este indicată efectuarea igienizării profesionale (detartraj, periaj profesional, airflow). Aceasta este o procedură preventivă, care presupune îndepărtarea depunerilor de tartru și plăcii bacteriene, care cresc riscul de carii și boală parodontală. Orice cabinet stomatologic, cum ar fi Puredentalclinic.ro, oferă acest serviciu de profilaxie.
În cazul în care prezinți afecțiuni dentare, poate fi nevoie de vizite mai dese la medicul stomatolog.
Ce presupune consultația?
Consultul stomatologic de rutină presupune examenul clinic al danturii și gingiilor. Practic, stomatologul inspectează vizual starea dinților și a gingiilor.
Dacă este nevoie, medicul dentist poate recomanda realizarea unei radiografii dentare. Aceasta poate fi efectuată pe loc, în cadrul consultației, dacă centrul medical este dotat cu aparatura necesară. În caz contrar, medicul te va direcționa către un centru de radiologie dentară.
De ce este important?
Consultul stomatologic de rutină are o importanță deosebită din următoarele privințe:
Ajută la depistarea timpurie a afecțiunilor dentare
Problemele dentare pot fi silențioase în stadiul de debut. Spre exemplu, cariile dentare nu provoacă la început simptome, ci doar după ce avansează în profunzimea dintelui ori după ce ajung la nerv. În cadrul consultației stomatologice de rutină, medicul poate depista afecțiuni la nivelul unei danturi aparent sănătoase.
Ajută la prevenirea afectiunilor dentare severe
Prin tratarea la timp a problemelor dentare minore, acestea nu mai evoluează în afecțiuni severe și dureroase. Spre exemplu, tratarea cariilor în stadiu incipient ajută la prevenirea abceselor dentare (infecții la nivelul dintelui).
În același timp, este important de menționat că și costurile tratamentelor sunt mai reduse în etapa de debut, în timp ce o afecțiune dentară avansată necesită proceduri mai complexe și mai scumpe.
Spre exemplu, o carie în stadiu incipient necesită o simplă obturație. Însă în stadiul avansat, când afectează pulpa dintelui (țesutul moale din interior), va fi nevoie de un tratament de canal radicular (endodontic), care este de cel puțin 2 ori mai scump decât obturația.
Poate ajuta la prevenirea pierderii dinților
Tratarea timpurie a problemelor danturii, alături de practici corecte de igienă dentară, poate preveni pierderea dinților sau necesitatea unei extracții și unui implant dentar. Procedura de implant dentar se realizează în mai multe ședințe, pe parcursul mai multor luni, fiind complexă și costisitoare. Consultația de rutină contribuie la menținerea integrității danturii și te poate scuti, astfel, de unele proceduri de estetică dentară.
Poate contribui la sănătatea sistemului cardiovascular
Afecțiunile dentare și gingivale, cum ar fi gingivita și lipsa dinților, dar și igiena orală precară, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare (1). Astfel, prin îngrijirea danturii și vizite regulate la medic, poți susține într-o oarecare măsură sănătatea sistemului cardiovascular. Bineînțeles, pentru o inimă sănătoasă, este important să ai un stil de viață echilibrat și să menții o greutate normală.
Prin urmare, prezintă-te anual la stomatolog pentru consultație și igienizare profesională de rutină. În acest mod, te vei asigura că ai o dantură sănătoasă.
Referințe:
- “Your Teeth and Your Heart: What’s the Connection?” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/heart-disease-prevention/faq-20057986. Accessed 28 July 2022.