Siguranta lucratorilor este esentiala in orice domeniu de lucru. In anumite ramuri economice, este necesara purtarea unor combinezoane de lucru si a unor echipamente speciale, care protejeaza de contactul cu substante chimice, de foc, de riscul de taiere ori lovire.
Muncitorii devin capabili sa ofere cel mai bun randament doar daca lucreaza fara teama, cu deplina constiinta a faptului ca au parte de siguranta deplina. Altfel, capacitatea lor de concentrare scade considerabil, performanta este direct afectata, iar rezultatele obtinute nu se ridica la inaltimea asteptarilor.
Iata care sunt echipamentele pe care este necesar sa le porti, in functie de conditiile de lucru, si care iti vor permite sa dai ce ai mai bun!
Combinezoane de lucru reutilizabile sau de unica folosinta?
In functie de mediul in care lucrezi si de factorii care fac necesara purtarea unui echipament de protectie, exista posibilitatea de a alege produse care este necesar sa fie aruncate dupa prima folosire sau care au o rezistenta mai ridicata.
Avantajul produselor de unica folosinta consta in principal in pretul mai mic. Ele sunt indicate in medii cu pericole sau o toxicitate redusa. Sunt potrivite si pentru persoanele care nu lucreaza in mod constant in mediul respectiv, ci sosesc acolo doar temporar, pentru vizite de scurta durata. In cazul lor, nu se justifica nicidecum achizitionarea unor echipamente pentru folosinta indelungata.
Combinezoanele reutilizabile sunt realizate din materiale cu o rezistenta mecanica sau, dupa caz, la foc ori la substante chimice destul de ridicata. Se recomanda ca spalarea lor sa se faca la locul de munca sau la o curatatorie specializata, dar nu acasa, alaturi de hainele familiei. De asemenea, depozitarea se face intr-un dulap, separat de hainele de lucru deja folosite si murdare.
Norme europene referitoare la combinezoane de lucru
Pentru ca lucratorii din toate tarile Uniunii Europene sa beneficieze de acelasi tip de protectie, fara vreo discriminare, au fost stabilite standarde clare in ceea ce priveste clasificarea hainelor de lucru. Conform reglementarilor valabile in prezent, exista urmatoarele tipuri de echipamente destinate protectiei in timpul muncii:
- tipul 1 contine combinezoane de lucru etanse, presurizate, cu sursa de aer independenta. Modelul ofera protectie impotriva gazelor si a lichidelor periculoase si deopotriva a aerosolilor si particulelor solide.
- modelele de tip 2 nu sunt etanse, insa pot sa aiba o sursa externa de aer. La fel ca in cazul tipului 1, ofera protectie impotriva gazelor si aerosolilor.
- tipul 3 protejeaza impotriva substantelor chimice lichide. Prin urmare, modelele sunt rezistente la contactul cu lichide sub presiune.
- tipul 4 ofera protectie impotriva improscarii cu lichide, cu substante chimice sau aerosoli, in medii fara contaminanti in aer.
- echipamentele de tip 5 ofera un grad sporit de protectie impotriva pulberilor periculoase si a particulelor solide aeropurtate.
- hainele de lucru de tip 6 sunt destinate mediilor profesionale cu riscuri minime si protejeaza in cazul contactului cu substante chimice lichide.
Cu modelul potrivit de combinezoane de lucru, de unica folosinta sau reutilizabile, corect incadrat in tipurile stabilite de normele europene, riscul producerii unor accidente este redus la minim, iar eficienta este maxima!