,,Cucii” și-au făcut apariția pe străzile comunei Brănești din Județul Ilfov, îmbrăcați în costume tradiționale și purtând măștile tradiționale dedicate ,,Zilei Cucilor”, o tradiție păstrată din moși strămoși. Li s-au alăturat zeci de elevi ai liceelor din comună.
,,Cucii” și-au făcut apariția pe străzile comunei Brănești din Județul Ilfov, îmbrăcați în costume tradiționale și purtând măștile tradiționale dedicate ,,Zilei Cucilor”, o tradiție păstrată din moși strămoși. Li s-au alăturat zeci de elevi ai liceelor din comună.
Tradiția spune că, în ziua de 18 martie, ,,cucii” trebuie să-i atingă cu opinca pe toți cei întâlniți în cale, pentru a alunga de la ei necazul, întunericul și supărarea. Acest obicei îi va ajuta să întâmpine primăvara cu bucurii și cu vreme însorită.
,,Ziua Cucilor este un eveniment de suflet, păstrat în tradiția locuitorilor din Brănești. Copiii au putut să vadă un obicei care se desfășoară la fel cum se întâmpla în vremea bunicilor și au putut să ia parte la el. A fost o bună ocazie pentru tinerele generații să se bucure de educația pentru cultura tradițională. Păstrăm an de an unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale ilfovene, o zestre culturală locală. Îl transmitem din generație în generație și ne veselim împreună de fiecare dată, cu mic cu mare.” – Alexandrina Niță, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Tot în ziua de 18 martie, la Casa Corpului Didactic Ilfov a avut loc tradiționalul simpozion dedicat obiceiului cucilor, intitulat „Folclor fără frontiere. Ziua Cucilor”. Agenda evenimentului a cuprins discursurile lui Florin Petrescu, director al Casei Corpului Didactic Ilfov, și al lui Marius-Ovidiu Sebe, profesor metodist la Casa Corpului Didactic Ilfov. Au urmat prelegeri și lucrări de cercetare legate de fenomenul cucilor, ca tradiție nemuritoare aflată pe cele două maluri ale Dunării.
La simpozion au participat invitați speciali din Bulgaria. Participanții au putut urmări pelicule cu tematică, expoziții, experiențe fotografice și prezentări științifice.
Ziua Cucilor este cea mai importantă manifestare artistică populară a județului Ilfov. La evenimentele organizate în această zi, participă an de an grupuri din comuna Brănești și din țara vecină la sud de Dunăre, Bulgaria.
Tradiția zilei de 18 martie spune că este momentul în care se alungă iarna. Sărbătoarea este o datină de primăvară, atestată numai în sudul ţării. Sărbătoarea Cucilor este un ceremonial de fertilizare şi purificarea spaţiului şi timpului. Ritualul este practica bătutului, obicei păstrat din străbuni de feciorii şi bărbaţii tineri care poartă măşti. Participanţii acordă o importanţă deosebită măștilor de cuci. Bărbaţii sunt îmbrăcaţi în fuste, cu un clopot legat de brâu, cu glugă pe cap şi un băţ în mână. Cucii aleargă în prima zi de la Lăsatul Secului pe toţi care nu sunt costumaţi. Seara, cucii merg în grup, din casă în casă, pentru a face câte o horă în curte. Dacă cineva nu primeşte o lovitură de la Cuci în acesta zi, se zice că acela nu va fi sănătos acest an.
Cucul este o pasăre-oracol, care este atestată şi de vechii greci, care are un rol purificator. Se spune că în epoca romană, exista o veche tradiţie, prin care sclavii travestiţi pentru a nu fi recunoscuţi aveau voie să-şi bată stăpânii o dată pe an. Măştile cucilor alungă prin sunetul clopotului spiritele malefice. Masca reprezintă, în totalitatea ei, scurgerea timpului.
Evenimentele care păstrează tradiția și moștenirea culturală a județului Ilfov sunt realizate de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu centrele culturale ilfovene.