Iarnă grea pentru români. Lemnul de foc s-a scumpit cu 30% în cea mai complicată iarnă energetică a țării

Iarnă grea pentru români. Lemnul de foc s-a scumpit cu 30% în cea mai complicată iarnă energetică a țării

Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care și facturile la energie au crescut cu 30%, iar facturile la gaze s-au dublat.

După ce facturile la energie și la gaze au crescut considerabil, nici cei ce folosesc ca sursă de încălzire lemnul nu au scăpat de scumpiri.
Lemnul de foc s-a scumpit cu 30%, spre disperarea românilor care nu știu cum vor face față sezonului rece.

„Faţă de anul trecut, preţul lemnului de foc a crescut cu cel puţin 20-30%“, spune Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului Prolemn şi membru al Fordaq, platformă online de tranzacţionare pentru produse din lemn şi cherestea.

Deși România este al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, doar jumătate din țară este conectată la rețeaua de gaze.

Un alt factor ce a dus la scumpirea lemnului este și lipsa lui, spre deosebire de alți ani.

În acest an a fost introdus Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) 2.0. Astfel lemnul tăiat și vândut ilegal nu va putea fi ascuns.

„Avem 800.000 de mici proprietari de păduri, oameni care depindeau de lemnul din pădurea lor pentru încălzire, dar care acum nu mai pot lua acel lemn decât după îndeplinirea unor proceduri“, a declarat Cătălin Tobescu.