Mulți dintre români aleg meseria de șofer de TIR. Un studiu recent al Comisiei Europene privind situația transporturilor arată că aproximativ 30% dintre șoferii de camioane și de tiruri care lucrează în străinătate sunt din Europa. Salariul este unul considerabil, mai ales pentru cei care activează în Canada. Cât încasează un șofer de TIR?
Meseria de șofer de TIR este una grea, însă, este remunerată pe măsură. Cei mai mulți șoferi câștigă un salariu considerabil, care compensează într-un fel timpul petrecut pe drumuri, departe de cei dragi. Deși nu mulți îi apreciază, șoferii de TIR sunt un factor important în viața tuturor, reprezentând o verigă importantă în lanțul de aprovizionare.
Salariul unui șofer de TIR diferă în funcție de țară. Printre țările care oferă unul dintre cele mai mari salarii pentru această meserie se numără Canada. Acolo, un șofer de TIR câștigă în jur de 70.000-80.000 de dolari pe an. Mai mult, aceia care fac transporturi în regiunile din nord, pe drumuri înghețate, pot obține un salariu și mai mare ce ajunge până la 100.000 de dolari pe an.
Viața de șofer de TIR
Chiar dacă salariul unui șofer de TIR este unul mare și pare atrăgător și munca este pe măsură. Viața celor care activează în acest domeniu nu este una prea ușoară. De cele mai multe ori ziua de muncă începe la ora 4.00 dimineața și se termină târziu în noapte. Pe lângă asta, viața pe drumuri, departe de familie și prieteni este grea. De asemenea, condițiile de trai sunt și ele dificile. Șoferii trăiesc în cabina de TIR, iar activități normale precum un duș sau pregătirea unei mese sunt greu de realizat.
„Eşti tot timpul în camion, pe autostradă sau la punctele de încărcare. Ai o butelie de voiaj pe care poţi să îţi faci mâncare. Altădată mănânci cum apuci, depinde de cum te gospodăreşti. La restaurant nu te prea lasă mâna să te duci. Lipsa familiei este cea mai mare problemă. E o meserie în care eşti mult timp plecat, dar mulţi o pracitcă pentru că, încă, e o meserie în care se câştigă bine.
Cea mai mare e lipsa comodităţilor de acasă, baia la dispoziţie, bucătăria, dulapul, maşina de spălat, dar mai e şi lipsa de a putea ţine un regim alimentar. Atunci când eşti pe camion îţi cumperi de mâncare tot ce are termen de valabilitate lung”, declara un șofer de TIR cu experiență.