Cel mai bogat român își împarte compatrioții în hoți și proști. Și, fără nicio ezitare, spune că preferă hoții. Proștii, de exemplu, pot fi cei care au participat la manifestațiile din toată țara.
Un fost mare sportiv, ajuns un prosper om de afaceri, face declarații care sfidează bunul simț și educația. Hoții, astfel numiți de sutele de mii de oameni adunați la manifestațiile împotriva corupției, sunt cei în urma cărora ar rămâne ceva. În urma proștilor, adică a protestatarilor, nu rămâne nimic. Asta spune fostul tenismen. Frumoasă concluzie, plină de înțelepciune, din partea unuia care a trăit zeci de ani în buricul democrației europene. Așa sunt taxați și acolo cei care ies în stradă să-și spună păsurile, și acolo sunt considerați proști? Acei proști din Europa tocmai au declarat că modelul românesc de luptă împotriva corupției ar trebui urmat și de alte țări.
În opinia omului de afaceri, cei care-și câștigă pâinea cinstit, fără să recurgă la tot felul de combinații și inginerii financiare, și au curajul să iasă în stradă când se simt furați, sunt proști. Ion Țiriac preferă hoții, pentru că în urma acestora măcar rămâne ceva. L-aș întreba pe cel mai bogat român, care a devenit brusc filozof, ce a rămas în urma celor care ne-au furat timp de 27 de ani, a hoților pe care el îi preferă? Sau îi apără cu atâta înverșunare pe politicieni pentru că ei sunt cei care-i permit să omoare mii de porci mistreți la Balc, alături de partenerii săi de afaceri?
Să vă spunem noi, domnule Țiriac, ce a rămas în urma hoților care au guvernat această țară. A rămas un popor sărac, cu un nivel de trai considerat printre cele mai scăzute din Europa. A rămas o țară despădurită, fără un kilometru de autostradă, o țară cu spitale în care se moare cu zile, o țară în care pensionarii cerșesc pe stradă, o țară din care tinerii fug unde văd cu ochii. Asta lasă în urma lor hoții. Pentru asta îi preferați pe ei? După această teorie a domnului Țiriac, putem să mergem să-i spargem casa, el nu se va supăra, pentru că a fi hoț nu este ceva atât de rușinos. Proștii în schimb, ce fac? Muncesc, își plătesc taxele, respectă legile. Cum să fii apreciat pentru așa ceva, în lumea atât de selectă a lui Ion Țiriac?
Am crescut cu poveștile despre finala Cupei Davis cu puternica echipă a Statelor Unite, când Ion Țiriac, alături de Ilie Năstase, a dus România în ochii întregii lumi. Atunci probabil că nu eram împărțiți în hoți și proști de tenismenul mustăcios care era în stare să moară cu americanii de gât. După căderea comunismului, Ion Țiriac a început să apară la emisiuni de televiziune, unde ne învăța cum e cu economia mondială, și ne tot repeta că munca este singura alternativă pentru noi, dacă vrem să ajungem unde sunt nemții. Între timp, scara de valori a omului de afaceri a suferit unele modificări. Acum ne spune că hoțul e de preferat, în locul prostului, muncitor și cinstit. Nu știu dacă declarația făcută zilele trecute, cu hoțul și prostul, a fost doar o gafă, sau Ion Țiriac chiar crede ceea ce a spus, dar imaginea sa în ochii proștilor de români a suferit și ea modificări semnificative.
Cristian Huluban