Mai multe soluții se află pe masa Guvernului după ce românii s-au trezit cu facturi duble sau triple la curentul electric sau la gaze. Printre variantele luate în discuție se află compensarea cu 50% la facturile de gaz sau înghețarea prețului la nivelul anului trecut.
Asociaţia Pro Consumatori îi solicită premierului Ciucă să adopte prin ordonanţă de urgenţă măsuri economice esențiale, precum eliminarea TVA la energie electrică, gaze, lemne de foc, peleţi şi carburanţi pentru perioada 1 februarie 2022- 30 iunie 2022 şi eliminarea taxei de cogenerare, taxei pe certificatele verzi, accizelor şi a altor taxe incluse în preţul energiei electrice, gazelor, lemnelor de foc, peleţilor şi carburanţilor pentru perioada 1 februarie 2022- 30 iunie 2022.
Ministerul Energiei vrea să crească de la 33% la 50% sau mai mult nivelul de compensare a preţului gazelor şi aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor cu privire la cât poate suporta bugetul de stat, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la DC News.
În prezent, doar 33% din preţul gazelor este compensat din bugetul de stat.
“Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie.Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus Popescu.
Ministrul Energiei, acuzații la adresa ANRE
Ministrul Energiei consideră că sumele necesare există în buget, din dividendele companiilor de stat din energie. De asemenea, Popescu a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie că ar favoriza furnizorii de energie.
“Am o relaţie foarte bună cu preşedintele ANRE, discutăm, să nu se înţeleagă greşit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuţii când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă cu Consiliul Concurenţei şi au fost discuţii. Noi am solicitat atunci ca tuturor clienţilor să le vină automat cea mai bună ofertă din piaţă, dacă vă aduceţi aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eşalonul doi al ANRE s-a spus “Nu se poate aşa face”. Chiar cineva a adăugat: “Păi pierd furnizorii”. Păi asta e problema noastră?”, a precizat oficialul guvernamental.
Sindicatele cer înghețarea prețurilor la gaz și curent electric la nivelul din decembrie 2020
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că a propus, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze la nivelul celor din decembrie 2020.
“Noi am propus să se stabilească astfel încât toate preţurile, şi pentru operatori economici şi pentru casnici, să fie cele din decembrie 2020, atât la energie electrică cât şi la gaz.(…) Bulversarea a plecat de la liberalizare, de la lipsa unor reglementări clare legate de acest lucru, de la neaplicarea chiar a unor legislaţii în funcţie astăzi, de la lipsa de control şi monitorizarea sistemului. Mai mult, acest lucru rezolvă şi problema ca să nu trimitem cetăţenii afectaţi de această creştere după cai verzi pe pereţi”, a spus Hossu, după şedinţa care a avut loc la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.
El a adăugat că premierul a spus că va analiza această propunere, cu care şi reprezentanţii patronatelor au fost de acord.
“Conform articolului 4 din Legea Consiliului Concurenţei, se poate plafona preţul la un anumit nivel. Noi am cerut plafonarea temporară, care rezolvă inclusiv stoparea alergării cetăţeanului după diferite reclamaţii(…) Temporar înseamnă cel puţin 6 luni, dar după mine cel mai bine ar fi un an de zile, până la 1 ianuarie anul viitor, timp în care se poate lucra să existe şi actele normative în Parlament”, a afirmat Hossu.
Se cere demiterea ministrului Energiei
Asociaţia Pro Consumatori (APC) îi solicită premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe motiv că acesta a îndemnat populaţia să nu plătească facturile la energie electrică iar astfel de declaraţii populiste creează haos social.
“Asociaţia Pro Consumatori(…) a luat act cu îngrijorare de mesajul populist al ministrului Energiei, domnul Virgil Popescu, care a îndemnat populaţia să nu plătească facturile mari la energie electrică. Îi reamintim domnului Virgil Popescu, ministru al Energiei că, potrivit articolului 42, aliniat 6 din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, “Factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu”. Astfel de declaraţii populiste nu rezolvă problema privind imposibilitatea de plată a facturilor la gaze şi energie electrică pentru milioane de români, ci creează haos social şi economic, drept pentru care Asociaţia Pro Consumatori îi solicită primului ministru, domnul Nicolae Ciucă să-l demită pe Virgil Popescu, ministrul energiei!”, se arată într-un comunicat al APC transmis joi.