Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puţin 10 ani, înaintea sezonului de iarnă, amplificând riscul unor noi creşteri ale preţurilor care se află deja la niveluri record, transmite Reuters.
Nivelurile scăzute actuale, cu puţin înainte de sfârşitul perioadei de refacere a stocurilor pe piaţa europeană a gazelor, sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.
Depozitarea gazelor este utilizată ca rezervă pentru perioadele de cerere ridicată şi de aprovizionare restrânsă.
În ţările europene şi Marea Britanie combinate, centrele de stocare sunt pline în proporţie de 72%, comparativ cu 94% în aceeaşi perioadă a anului trecut şi o medie de 85% în ultimii 10 ani până la sfârşitul lunii septembrie, potrivit News.ro.
“Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă iar pierderea stocurilor va perturba piaţa”, a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.
Depozitele de gaze au fost golită iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de surse regenerabile şi de cererea puternică de energie subiacentă, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.
“Cererea de energie şi gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru sa combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară, rezultând stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire”, a adăugat el.
Probleme cu gazele și în România, pe lângă scumpirile anunțate
Se pare că în sezonul rece nu doar preţul gazelor va fi problema, ci mai degrabă lipsa lor, avertizează specialiştii. Dacă vor fi mai mult de două săptămâni de vreme cu temperaturi foarte scăzute, există riscul ca patru din zece consumatori din ţară- printre care şi şcoli, grădiniţe sau spitale- să rămână fără gaze. Asta se arată într-o analiză publicată de o asociaţie a experţilor în energie.
Un nou semnal de alarmă ne arată cât de gravă este dependenţa noastră de import. În prezent, România are şapte puncte pe unde furnizorii aduc în ţară gaze.
Aceste şapte puncte au o capacitate maximă de 40 de milioane de metri cubi pe zi. Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, în momentul de faţă România a făcut rezervare- practic, au fost încheiate contracte- doar pentru 6 milioane de metri cubi.
Asta în condiţiile în care într-o singură zi de iarnă, dacă e o iarnă blândă, România consumă undeva la 10 miloane de metri cubi pe zi. Dacă este, însă, o iarnă geroasă, cu temperaturi scăzute pe o perioadă mai îndelungată, consumul creşte la 38 de milioane de metri cubi.
Din start plecăm cu un deficit de 4 milioane de metri cubi în cel mai bun scenariu şi de 32 milioane de metri cubi în cel mai rău scenariu. De aceea, spun cei de la Asociaţie, este posibil ca 40% din consumatori să rămână fără gaze în plină iarnă.