Educația prin joacă este un concept folosit încă din cele mai vechi timpuri. Pentru fiecare generație în parte există modalități adecvate pentru captarea atenției copiilor în procesul de învățare. Pe măsură ce tehnologia avansează, tinerii sunt din ce în ce mai captivați de evoluția jocurilor. Folosite cu discernământ, jocurile pot contribui la îmbunătățirea experienței de învățare. Iată cum poți folosi cele mai noi jocuri ca instrumente de învățare:
Îmbunătățește puterea de concentrare
Predarea clasică este din ce în ce mai puțin atractivă pentru copii. Dacă în afara orelor de curs sunt conectați la imagini ce sintetizează totul în câteva secunde, cu greu vor putea fi convinși să urmărească un text de câteva pagini, spre exemplu.
În schimb, jocurile video presupun un nivel profund de concentrare pentru a trece de la un nivel la altul. Iată cum un calculator de gaming te poate ajuta să acorzi atenția necesară unui anumit lucru pentru o perioadă mai lungă de timp. Cu ajutorul concentrării pot fi absorbite mai multe informații într-o perioadă scurtă.
Studiile de specialitate au arătat că elevii și studenții care practică jocuri educaționale au mai multe șanse să rețină informații pentru perioade mai lungi.
Factor de motivație
Jocurile au în general un raport foarte bun între muncă și răsplată. Pentru fiecare nivel atins primești ceva în schimb. Acest tip de motivație este suficient pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. Finalitatea unui efort răsplătit este suficientă pentru a-ți depăși de fiecare dată condiția.
Aplicarea acestui principiu în actul educațional este mai mult decât binevenită. Jocurile oferă acel sentiment de realizare și împlinire care de multe ori lipsește din tehnicile de predare tradiționale. Profesorii care reușesc să motiveze elevii și studenții prin depășirea unor praguri obțin rezultate mult mai bune.
Stimularea lucrului în echipă
Jocurile de ultimă generație sunt gândite pentru a integra cât mai mulți participanți. Posibilitatea de a juca împreună cu prietenii, comunitățile online care se creează și nevoia conjugării unor eforturi comune pentru a trece la un nivel superior nu pot fi decât benefice pentru actul educațional.
În momentul în care înțelegi că munca în echipă te ajută să depășești anumite obstacole în timpul jocurilor vei putea aplica acest principiu în viața de zi cu zi. Jocurile în rețea pot servi drept exemplu pentru cooperare la școală și ulterior pentru colaborare la serviciu. Dacă în timpul jocului fiecare utilizator are un anumit skill ce poate fi folosit în beneficiul echipei, la fel se întâmplă și în viața reală.
La școală este nevoie de cele mai diverse abilități pentru îndeplinirea unui proiect. Alcătuirea unei echipe de lucru, împărțirea sarcinilor în funcție de competențe, comunicarea între membri și sprijinul acordat la nevoie nu sunt doar avantaje în timpul jocului, ci caracteristici care ajută la integrarea într-un colectiv. Dacă folosești jocurile pentru a deprinde astfel de abilități, ai toate șansele să reușești în școală și în viață.
Riscurile dependenței
Cel mai mare risc pe care îl semnalează specialiștii în privința jocurilor video este dependenţa. Și în acest caz educația are un cuvânt important de spus. Disciplina în privința timpului petrecut în fața ecranelor și a tipului de jocuri adecvat fiecărei vârste revine în sarcina părinților și a educatorilor. Un copil ghidat corect în universul jocurilor se va transforma într-un tânăr care joacă responsabil și un adult care folosește abilitățile deprinse în lumea virtuală pentru a se integra mai ușor în lumea reală.
Folosite cu discernământ, jocurile se pot transforma într-un instrument educațional. Stimularea atenției și a capacității de concentrare, principiul echitabil între efortul depus și răsplata primită și rezultatele jocului în echipă sunt doar câteva dintre beneficiile amintite de educatori și părinți care le folosesc cu succes în formarea tinerilor.