Da, nu putem controla natura. Dar putem să anticipăm forța unui astfel de fenomen, autoritățile pot avertiza populația că urmează o furtună foarte puternică, în loc să emită un banal cod galben de ploi.
Au murit 8 oameni, din nou, din cauza nepăsării și incompetenței celor care ne conduc. Este adevărat, nu poți cere autorităților să stea in calea unei astfel de furtuni, dar poți cere (și tot cerem, de atâția ani!) să se asigure că iau toate măsurile astfel încât populația să fie avertizată din timp când se apropie o calamitate. Avem atâția specialiștii în IT, pentru viteza transmisiilor de date ne laudă toată Europa, dar nu putem pune la punct un sistem de avertizare care să limiteze efectele dezastrelor naturale.
În tot vestul țării s-au înregistrat situații dramatice, în care oamenii nevinovați au plătit pentru lipsa de grijă a autorităților. Cine este de vină pentru copacii smulși din rădăcini, care ar fi trebuit tăiați de multă vreme? O să fim acuzați că instigăm la distrugerea naturii, dar nu se poate pune problema așa. Când un copac, oricât de frumos ar fi el, stă să cadă, sau se vede că e într-o stare deplorabilă, nu te poți ascunde în spatele unei scuze care spune că ți-ar păsa de natură. Nu, este vorba doar de nesimțire și lene.
Acoperișurile luate de vânt, care au distrus atâtea mașini și au rănit oameni, cum au fost montate? Cine a dat aprobările necesare pentru preluarea unor astfel de lucrări, făcute, după câte se vede, de mântuială? Despre indicatorul de la intrarea în Timișoara, care a căzut și a strivit mașina în care se afla un tânăr de doar 25 de ani, ce să mai spunem? Cum a fost autorizată o astfel de lucrare, cine răspunde acum pentru moartea acelui tânăr? După ce au văzut care este situația reală în vestul țării și cât de grave sunt lucrurile acolo, autoritățile vin și roagă cetățenii să rămână în case, să nu plece la drum? Aceste anunțuri trebuiau date înainte de venirea furtunii, nu după ce s-a constatat faptul că 8 oameni au murit. Dar pentru așa ceva este nevoie de două condiții, pe care niciun guvern din ultimii 27 de ani nu le-a îndeplinit: competență și implicare.
Până acum, în România, rețelele de socializare s-au dovedit mai utile decât specialiștii guvernului, mai prompte în informarea populației. Cei de la INMH ne zăpăcesc cu tot felul de atenționări de coduri galbene și portocalii pentru o biată ploaie, iar acum, când ne-am confruntat cu o furtună atât de violentă, s-au bâlbâit inexplicabil. Unde au fost celebrele sirene de avertizare a populației în caz de calamitate naturală? Ah, da, am uitat, acelea sunt folosite doar la exerciții, anunțate cu o lună înainte. Primul ministru ne ia la mișto, ca de obicei, și întreabă: ce să facem, să dăm o lege să nu mai bată vântul? Cu această atitudine, în țara lui „merge și așa”, o să ajungem foarte curând în faliment total, pentru că după aproape 30 de ani incompetență și nepăsare, nu putem avea altă soartă.
Cristian Huluban