Avem atătea tradiții frumoase, prin care putem arăta lumii că ne prețuim obiceiurile străvechi. Să nu le uităm, să le promovăm cât mai mult, pentru că ele ne definesc istoria și prezența pe aceste meleaguri. Parada Junilor Brașovului este una din aceste tradiții, iar străinii prezenți la eveniment au fost încântați.
Deși plouă mărunt, peste 15.000 de oameni s-au adunat în acest an la Parada Junilor Brașovului, un eveniment tradițional unic în Europa, care marchează venirea primăverii. Străzile din centrul istoric al Brașovului au fost pline de oameni, turiști sau localnici, veniți să asiste la acest frumos obicei al locului. Așteptată an de an, Parada Junilor Brașovului se desfășoară în prima duminica după Paști, denumită Duminica Tomii. Este greu să ajungi cu mașina în centrul istoric al Brașovului într-o astfel de zi, pentru a fi cât mai aproape de paradă, restricțiile de circulație făcând accesul foarte anevoios. Este foarte multă lume, deși a fost anunțată o zi ploioasă, dar nimeni nu vrea să rateze parada Junilor.
Parada începe din Piața Unirii, din fața Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului, un așezământ care datează din 1292. Aici se află prima școală românească din Brașov și tot aici se găsesc rămășițele pământești ale marele diplomat român Nicolae Titulescu, a cărui dorință testamentară a fost să fie înmormântat în capitala Ardealului. Apoi Junii coboară călare în Cetate, prin străzile din centrul istoric, întâmpinați cu aplauze de oamenii adunați pe trotuare. Peste tot, se văd sute, mii de telefoane care surprind imaginile acestui obicei atât de frumos. Turiștii străini sunt entuziasmați de acest spectacol plin de culoare, ceea ce ne face să simțim un fior de mândrie națională, pentru că iată, avem și noi obiceiuri și tradiții care pot concura cu cele ale marilor națiuni europene.
Peste 100 de bărbați formează coloana Junilor, împărțiți în șapte grupuri, după o ordine bine stabilită și tradițională: Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armași. Vătaful poartă lenta roșie pe piept, iar armașii mare și mic, galbenă și albastră, formând astfel tricolorul. Caii Junilor sunt împodobiți cu ciucuri și panglici multicolore, apariția fiecăruia din aceste exemplare superbe stârnind exclamațiile de uimire și admirație ale celor prezenți. Junii salută mulțimea, strigă ”Hristos a înviat”, iar cei de pe margine răspund în cor ”Adevărat a înviat”. Obiceiul Junilor este un vechi ritual dacic, transmis din generație în generație, o datină ce serbează învierea naturii, victoria soarelui asupra iernii aspre.
Este important să ne păstrăm tradițiile, pentru că aceste datini și obiceiuri ne reprezintă și prin ele putem fi mai uniți, ca și popor. Atâta vreme cât ne păstrăm tradițiile, nu ne pierdem identitatea, iar astfel de obiceiuri ne umplu sufletele de bucurie, așa cum am văzut pe chipurile oamenilor prezenți la Parada Junilor Brașovului. Chiar dacă timpul nu a fost frumos, dimpotrivă, pe tot timpul paradei fețele le-au fost biciuite de o ploaie măruntă și deasă, peste 15000 de oameni au vrut să asiste la acest moment românesc de mare rezonanță sufletească. Românii vor să-și păstreze obiceiurile și datinile, iar mândria de a fi român este atât de frumos reprezentată la astfel de evenimente.
Cristian Huluban