Fotografia de tip portret este una dintre cele mai utilizate tehnici din arta vizuală prin care fotograful poate cuprinde în lucrările sale frumoasele trăsături ale modelelor, fie ele femei, bărbați, copii sau chiar animale de companie și nu numai. Portretul este totodată și o orientare a imaginii, alături de vizualizarea „panoramică”, însă în articolul prezent vei descoperi forma artistică, nu direcția pozei.
Ești la început de drum, pasionat de fotografiile tip portret și vrei să știi care sunt cele mai bune trucuri, unghiuri și cadre pentru a excela numaidecât în arta imaginii? Atunci iată 5 sfaturi practice care-ți vor face inițierea mai ușoară!
Investește în aparat de fotografiat și accesorii de calitate
Primul pas atunci când vrei să faci fotografii portret deosebite este acela de a investi în echipamentul tău. Chiar dacă vei auzi multe persoane spunându-ți că nu contează camera foto, ci doar stilul tău, ei bine acest lucru nu este în totalitate adevărat.
De exemplu, fără ajutorul unor gripuri DSRL calitative pentru aparatul tău, imaginile pot ieși mișcate sau chiar focalizarea să apară în locurile în care nu ți-ai dorit. Totodată, ține cont de stativele, luminile, blițurile, dar și celelalte accesorii utilizate.
Aparatele de fotografiat și obiectele moderne, cu numeroase funcții pentru orice tip de imagine, te vor ajuta să realizezi pozele dorite. Printre cele mai bune obiective recomandate la fotografia de portret se află cele de: 50mm, 85mm, 100-300mm și cel Lensbaby – oferind efecte creative, precum blur sau fisheye.
Fii atent la unghi
Un unghi necorespunzător, fie acesta prea sus, prea jos sau prea în lateralul subiectului nu va oferi rezultatul mult așteptat. Aceste aspecte diferă de la o imagine la alta și de la un model la altul.
Pentru a nu influența statura sau structura feței subiectului, este important să fotografiezi persoanele de la nivelul ochilor. Unghiul poate fi modificat atunci când lumina pică diferit pe model sau dacă vrei să pui în evidență anumite trăsături, precum cele plonje – imagine realizată de sus în jos sau racursi – imaginea de jos în sus.
Focalizează ochii subiectului
Indiferent de direcția unde privește modelul fotografiat, ai grijă ca focalizarea să fie pe ochi. Poți selecta din opțiunile aparatului punctul de focus, recunoscut în meniu prin „AF point”. Un alt mod prin care poți focaliza întotdeauna ochii este prin utilizarea funcției de detecție facială. În cazul în care aparatul de fotografiat are touchscreen, atunci îți va fi mult mai ușor să păstrezi focusul pe privire.
Planurile pentru fotografiile de portret
Fotografia tip portret poate fi realizată sub forma a mai multor planuri, în funcție de ceea ce dorești să încadrezi în imagine și de cât de apropiat sau depărtat vrei să se afle modelul de obiectiv. Astfel, există:
- Prim-plan – cuprinde chipul și o parte din bustul subiectului, fiind planul clasic pentru genul acesta de fotografii;
- Gros-plan – încadrează doar chipul modelului, evidențiind trăsăturile faciale ale acestuia, este cunoscut și sub denumirea de „close-up view”;
- Planul detaliat – încadrează doar o parte a chipului, precum ochii, buzele, urechea etc, punând accent pe forma, dimensiunea, culoarea etc a acestora, este cunoscut și sub denumirea de „extreme close-up view”
- Planul general – cuprinde în totalitate subiectul, alături de activitatea pe care o realizează în momentul fotografierii și de mediul în care se află.
Ai grijă la încadrare și tăiere
Indiferent de tipul de plan pe care vrei să-l folosești, este important să ai în vedere încadrarea și tăierea modelului; cele două fiind și unele dintre regulile esențiale ale portretisticii. Nu tăia cadrul de la încheieturi, coate, genunchi sau glezne, iar atunci când realizezi portretul chipului, nu tăia zona frunții sau bărbiei.
Fotografiile de tip portret sunt la mare căutare, atât de fotografi, cât și de modelele care doresc să creeze un portofoliu deosebit sau doar să-și schimbe pozele de profil din social media. În prezent, clienții pot folosi opțiunea de „selfie” sau „autoportret” disponibilă la toate telefoanele mobile moderne, însă un artist cu viziune, asemeni ție, va oferi imaginilor viață și dinamism, așa că ține cont de sfaturile practice oferite!