Fenomenele meteo din ultima perioadă par să aibă efecte mult mai grave și neașteptate. Potrivit specialiștilor, schimbările climatice pot afecta structura și rezistența clădirilor.
Este vorba despre schimbarea climatică subterană, fenomen care se formează din cauza impactului activității umane asupra mediului natural. Orice construcție emană căldură, iar subsolul pe care este amplasat va avea de suferit. Matei Sumbasacu, inginer specialist în structura clădirilor cu risc seismic, a vorbit despre impactul pe care temperaturile de sub construcții, cu până la 10 grade Celsius mai mari, pot afecta structura și durabilitatea unei clădiri.
„Schimbarea climatică subterană intervine când vorbim de impactul activității umane asupra mediului natural. Orice construcție emană căldură și inevitabil va încălzi subsolul pe care e amplasată. Acest fenomen poate avea un impact destul de important, deoarece se produc deformații în subsol, care pot afecta structurile, nu în sensul de a le prăbuși, dar le pot afecta durabilitatea. Dacă se contractă sau se dilată pământul de sub clădire și materialul, dacă vorbim de beton armat, se poate contracta sau dilata și poate apărea coroziunea. Sunt probleme de durabilitate, dar acest studiu trebuie să ne pună pe gânduri”, a declarat inginerul pentru Digi24.
Potrivit unui studiu realizat în Chicago, temperaturile crescute din ultima perioadă ar putea avea un impact devastator asupra rezistenței unei clădiri. Totodată, expertul a reamintit că orice formă de activitate pe care omul o are poate avea impact negativ asupra naturii. Nu se cunosc date exacte despre impactul real al acestui fenomen, în România neexistând un proiect de cercetare în acest sens.
„Dacă ne gândim la parcările subterane încălzite în sezonul rece, să ne gândim că pământul din jurul lor e mult mai cald, aceste activități au impact asupra mediului. Nici noi nu știm din păcate cât impact avem asupra mediului. În România, din câte știu, nu există un proiect de cercetare în acest sens. Poate și asta e o direcție de cercetare în anii următori. Trebuie să studiem impactul real al acestui fenomen în afară de dilatare și contracție, cum e afectat mediul natural compus din microorganisme”, a mai spus expertul.