Pentru prima oară în România, o asociație de protecție a mediului și-a propus să studieze în detaliu, comportamentul acestui animal extrem de simpatic.
Specialiștii au montat camere video în păduri, și tot felul de senzori, în adăposturile sălbăticiunilor. Așa au aflat că ursul își face culcuș chiar sub zăpadă, dar și că în anotimpul rece, masculii se plimbă nestingheriți, prin pădure.
Zona monitorizată de specialiști este în Munții Vrancei, la granița dintre județele Vrancea, Harghita și Covasna. Aici sunt nu mai puțin de 80 de bârloguri iar câteva au fost filmate minut cu minut, scrie Protv.
Imaginile i-au ajutat pe experți să își facă o părere clară despre comportamentul acestor sălbăticiuni. De expemplu ideea că ursul hibernează toată iarna în bârlog și își suge unghiile este doar o poveste.
Silviu Chiriac, manager proiect Life Ursus: “În general rămân în bârlog femelele. Masculii și mai ales masculii tineri sunt destul de frecvent văzuți în afara barlogurilor și în timpul iernii.”
Nici bârlogul nu arată întotdeauna că cel din vechile cărți de biologie. Cei mai mulți urși își găsesc adăpost între stânci însă unii se pot ascunde sub zăpadă. Iată un exemplu din Covasna.
“Am dat peste un urs care dormea în zăpada, sub copaci. Stătea acolo acoperit de zăpadă. Nu ne-a observat din fericire, am fimat o jumătate de minut după care am plecat.”
“Pur și simplu ca un cuib de barză. Amenajat din crengi, un pic săpat la suprafață, se așează acolo și îl acoperă zăpadă. Zăpada devine strat protector.”
Această monitorizare a scos la iveală și pericolele la care, noi oamenii, îi expunem adesea pe urși. “Orice activitate umană, cum sunt exploatările forestiere, deranjează. și mortalitatea la pui este foarte mare în perioada aceasta, ursoaica fuge, ia un pui, al doilea rămâne, sau al treilea.”