Ministerul Educaţiei a publicat luni pe site-ul instituţiei un ghid informativ destinat candidaţilor care vor susţine evaluarea naţională la finalul clasei a VIII-a în acest an şcolar şi “părinţilor acestora”.
Evaluarea Națională, pe ultima sută de metri. În ghidul publicat pe EDU.ro, sunt incluse informaţii despre modalitatea de evaluare a lucrărilor (contestaţii), dar şi sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe.
Potrivit ghidului, accesul candidaţilor va fi permis începând cu ora 8,00 până la ora 8,30 şi examenul va începe la ora 9,00.
Începând cu ora 9,00, candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.
Candidaţii vor completa căsuţele de indentificare în maximum 15 minute şi asistenţii vor verifica datele înscrise de aceştia şi vor secretiza caseta.
La probele scrise candidaţii vor primi subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul, iar broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
Totodată, pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, că elevii care susțin Evaluarea Națională nu vor mai trece prin triaj epidemiologic și nu li se va mai lua temperatura.
În schimb, masca rămâne obligatorie.
Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educației a adaptat tematica de examen la situația acestui an școlar total atipic. Au fost luate, astfel, măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor.
“Este vorba de micșorarea numărului de note necesare încheierii situațiilor școlare la minimum două, este vorba de prevederi precum posibilitatea de a face construcții pe foaie de examen la matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română.Nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toți au posibilitatea să facă acest lucru”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax.
Ghidul examenului de Evaluare Națională, publicat luni pe EDU.ro, mai precizează că la proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază, se menţionează în ghid.
De asemenea, la proba de matematică, un răspuns de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect iar la figuri sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră.
“La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor”, se mai arată în document.