Dacă îți place să repari singuri diferite obiecte prin casă, ai nevoie de tot felul de scule și unelte, dar în primul rând de organizare. Niciodată nu vei putea lucra eficient dacă nu ai la îndemână tot ce îți trebuie și dacă șurubelnițele și ciocanele tale zac aruncate la întâmplare prin casă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să-ți organizezi simplu și eficient activitatea de bricolaj.
Valorifică spațiul
Spațiile libere din casă, cum sunt cele de sus, lângă tavan, sau colțurile, pot fi valorificare pentru depozitarea diferitelor obiecte. Profită la maximum de fiecare centimetru liber și montează polițe, separatoare, orice îți permite o depozitare eficientă.
Depozitează corect sculele
Sculele electrice trebuie ar trebuie puse într-un atelier sau în debara și protejate, pe cât posibil, de umezeală. Materialele sau substanțele inflamabile ar trebui să fie depozitate în cutii de metal și separate de restul. Piesele, sculele și accesoriile de dimensiuni mici ar fi bine să fie păstrate în cutii cu compartimente multiple, tocmai pentru a le identifica rapid când ai nevoie. Poți alege o cutie de scule din plastic, care poate să aibă mai multe niveluri.
Pune etichete pe cutii și compartimente
Imediat după ce ai sortat sculele și uneltele, este important să etichetezi fiecare compartiment. Denumește fiecare spațiu de depozitare într-un mod cât mai vizibil, astfel încât să știi unde ai pus un anumit obiect și să-l poți găsi cât mai repede.
Protejează materialele
Dușmanul metalului și al lemnului este umezeala. Dacă ai materiale sau consumabile pe care vrei să le folosești din nou, este bine să le sortezi separat și să le depozitezi în mod adecvat. Vopseaua, spre exemplu, poate fi păstrată o perioadă de câteva luni, însă depinde foarte mult în ce condiții o depozitezi. Toate sculele de vopsit, de asemenea, pot fi refolosite numai dacă le speli bine înainte și le păstrezi cât mai etanș, pentru a nu se usca în exces.
Ai grijă de obiectele ascuțite
Orice obiect care taie ar trebui de asemenea depozitat cu atenție, pentru a te asigura că nu există niciun pericol de accidentare. Coasa, motocoasa, toporul, fierăstrăul și alte obiecte de acest fel pot fi acoperite. Poți de asemenea improviza sisteme de izolare a lamelor, element nu doar de siguranță, cât și de protejare a acestor ustensile.
Reciclează obiectele vechi
Ca să faci economie și să nu pierzi timpul umblând prin magazine ca să cumperi diferite scule și unelte, poți recicla și folosi diferite obiecte vechi, de care aparent nu mai ai nevoie. De exemplu, o sticlă de plastic poate foarte simplu să devină un recipient pentru șaibe. În vechile ghivece de flori poți să stochezi șuruburi și cuie. Bateriile uzate pot deveni greutăți care să țină cablurile întinse, iar cutiile de lemn ar putea fi transformate cutii de depozitare pentru accesorii mici.
Asigură vizibilitate bună în atelierul tău
În primul rând, într-un atelier de lucru contează să poți vedea totul cât mai repede. Prin urmare, ai nevoie de o iluminare bine pusă la punct și eventual de niște lămpi și lanterne suplimentare. De asemenea, poți folosi recipiente transparente în care să depozitezi diferite lucruri. Astfel vei vedea foarte clar ce conțin și vei găsi imediat sculele de care ai nevoie. Ușile de sticlă de la dulapurile de depozitare te ajută la rândul lor, la fel cum borcanele sau cutiile de sticlă îți vor ușura și ele activitatea.
Dacă vei ține cont de aceste trucuri simple, vei putea să-ți organizezi mai eficient atelierul și întreaga activitate. În acest fel, o să poți meșteri fără probleme prin casă și nu vei mai pierde timpul aiurea, căutând diferite scule rătăcite cine știe pe unde.