E dimineață pe stradă Agricultori din București. Ca în fiece luni, miercuri și vineri asistații social se strâng în fața cantinei sociale, de unde primesc o masă caldă și alimente reci pentru următoarea zi.
Mulți dintre ei-amărâții amărâților, parte din ei-oameni în toată firea, numai buni de muncă.
La doi pași, o altă doamnă își umple portbagajul cu zeci de pachete cu provizii.
Când se aude “SE DA”, lumea se strânge ciorchine la geamul de unde se distribuie mâncarea.
Nu trece mult și bucăți de pâine ori containere cu ciorbă sunt aruncate pe jos, pe asfalt, în față cantinei sociale.
Această e realitatea crudă.
O mână de oameni care se recomanda săraci, dar care strâmbă din nas în față farfuriei cu mâncare plătită fix din buzunarul nostru.
De ce? Pentru că nu au nevoie de ea…probabil.
Dar știu acești oameni cât de greu se câștigă o pâine? Câți oameni se zbat să își pună pe masă o bucată de pâine?
Angajații cantinei se trezesc la cinci dimineața în zilele în care distribuie masă, pentru a pregăti totul pentru “clienți”. Mai nou, fac și curăt după ei, deși sunt plătiți doar să gătească.
„Toată mizeria care este pe jos și sunt toți buni de muncă și nu vor să meargă la muncă pentru că statul le da mâncare gratis și ei aruncă și pe jos…absolut, toată stradă e plină de mizerie …sunt oameni buni de muncă. Să îi scoată să facă ceva pentru masă care o da. Înjură că li se da prea multă pâine… Unde trăim?”, și-a spus oful Ștefan, unul dintre angajații cantinei sociale, în timp ce mătura chiștoacele de țigări aruncate pe jos de “asistați”.
La Ploiești însă, autoritățile au găsit soluția.
Risipă a fost stopată printr-o regulă simplă, de bun simț, cine muncește pentru Primărie primește mâncare, cine nu, răbdă!
„S-a introdus munca, munca obligatorie pentru o porție de hrană ei trebuie să muncească 5 zil. În medie, ei iau cam numai hrană, alimente de 360 de lei pe luna, de persoană”, a declarat Irina Manea, consilier în cadrul Serviciului de Prestații Sociale Ploiești.
Rezultatul a fost unul neașteptat, cantinele sunt pe cale să se închidă din lipsă de clienți.
800 de persoane din 1200 au renunțat deja la masă caldă, după ce au fost obligați să își câștige pâinea, prin muncă.
„Mi-a tăiat cantină […]” / „Nu pot să muncesc că mă doare capul, mă ia cu amețeală”, „Cum doamnă să muncesc, că îmi tăie pensia!” sau „De o luna și ceva mă doare capul”, sunt doar câteva din „scuzele” asistaților din Ploiești.
Potrivit datelor de la ministerul muncii, în toată țara sunt peste 100 de cantine sociale și câteva mese mobile.
În total, sunt 20 de mii de români care mănâncă pe banii statului.
Potrivit legii, rația zilnică pentru un asistat este de 12 lei pe zi, în timp ce hrana unui bolnav aflat în spital nu sare de 7 lei.
Sursa: kanald.ro