Economia României s-a prăbuşit! Datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică

Economia României s-a prăbuşit! Datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică

Scădere economică 2020. Economia României s-a prăbuşit în trimestrul al doilea, condorm datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Scădere economică 2020. Economia României a consemnat o scădere de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de trimestrul al doilea din 2019, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5%.

Produsul intern Brut a scăzut în primul semestru din acest an, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier, potrivit estimărilor semnal anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a scăzut cu 12,3%, pe seria ajustată sezonier.

„În semestrul I 2020, Produsul Intern Brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020”, arată datele INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
„Estimările ‘semnal’ precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţăşi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, precizează INS.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a scăzut cu 12,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o diminuare cu 10,5%.În semestrul I 2020, comparativ cu semestrul I 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 3,9%.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut în trimestrul II 2020 a înregistrat o scădere cu 10,5%. În semestrul I 2020, comparativ cu semestrul I 2019, Produsul Intern Brut s-a redus cu 4,7%.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fără a se înregistra modificări semnificative ale indicilor de volum comparativ cua doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2020, publicată în comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, mai anunţă INS.