O eclipsă parțială de Lună se va produce la 19 noiembrie 2021 și va fi complet vizibilă din Asia, Australia și America, iar parțial din Alaska și Hawaii, joi, 18 noiembrie 2021. Va fi parțial vizibilă în nord-vestul și nordul Europei și în nord-estul extrem al Europei (nord-estul Rusiei europene).
Pentru cei care nu sunt în zonele în care eclipsa este vizibilă, vor fi disponibile mai multe live-streamuri pe internet.
Eclipsă de lună noiembrie 2021. Ce este o eclipsă de lună
O eclipsă de Lună apare atunci când Luna se mută în umbra Pământului în raport cu Soarele. Acest lucru poate apărea numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate exact sau foarte strâns, cu Terra aflată la mijloc între celelalte două.
Tipul și lungimea unei eclipse lunare depind de apropierea Lunii de oricare dintre nodurile orbitei sale. O eclipsă totală de Lună poate dura până la aproape 2 ore, în timp ce o eclipsă totală de Soare durează doar până la câteva minute în orice loc dat, din cauza dimensiunii mai mici a umbrei Lunii.
Spre deosebire de o eclipsă de Soare, care poate fi vizualizată doar dintr-o zonă relativ mică a lumii, o eclipsă de Lună poate fi privită din orice regiune a Pământului, cu condiția să fie noapte.
De asemenea, spre deosebire de eclipsele solare, eclipsele de Lună sunt vizibile în condiții de siguranță, fără protecție a ochilor sau precauții speciale, deoarece sunt mai slabe decât Luna plină.
Eclipsă de lună noiembrie 2021. Care este diferența dintre o eclipsă totală și una parțială
Diferența dintre eclipsa totală de Lună și o eclipsă parțială este dată de unghiul în care se află situat Pământul între Lună și Soare. Dacă întreg discul lunii este acoperit de umbra Pământului și nu se mai vede nici măcar un colț din satelitul natural al Terrei, este vorba de o eclipsă totală.
O Lună complet eclipsată este uneori numită “lună sângerie” datorită culorii sale roșiatice, care este cauzată de faptul că Pământul blochează complet lumina directă a soarelui din Lună. Singura lumină proiectată în acest caz de pe suprafața lunară este refractată de atmosfera Pământului.
Această lumină apare roșiatică din același motiv și în cazul unui apus sau răsărit, este vorba de reflectarea luminii prin atmosferă.