Ioana Amăriuței, 27 de ani, este o tânără din Bacău care conduce un TIR prin Europa de aproape un an. Aceasta este una dintre puținele femei de pe continentul Europei care practică această meserie.
Femeia povestește că după ce fratele ei mai mic a decedat, înecat în râul Bistrița, a plecat în Spania la părinții ei, a terminat liceul la distanță, iar datorită unui fost iubit, care era șofer pe TIR, a cunoscut Europa și drumurile ei, ea înșăși ajungând să practice această meserie.
Aceasta nu călătorește singură, ci alături de cățelușa ei, Shanny, care o păzește tot timpul.
„Pe Shanny, născută pe 21 martie 2015, am luat-o când era pui, ca să-mi fie partener de drum. Până în vara am muncit în bar şi am învăţat enorm pentru examenele de Bacalaureat şi cele de permis de conducere. A fost greu, deoarece examenele de Bac s-au suprapus cu celelalte şi cu testele pentru obţinerea atestatelor de transport. La final, am căpătat atestate de şofer pentru marfă obişnuită, pentru mărfuri periculoase, pentru greutăţi speciale şi cisterne. La examene, am fost singurul candidat de sex feminin din 182 de candidaţi“, a spus Ioana.
După ridicarea permisului auto şi a atestatelor necesare, a revenit A Coruña, localitate din nordul Spaniei, s-a angajat la o campanie de transport marfă, şi-a închiriat o căsuţă, iar a doua zi a plecat în prima cursă de TIR prin Europa, împreună cu Shanny. De atunci n-a mai ajuns în România, iar acasă înseamnă pentru ea cabina tirului, scrie adevarul.ro.
„Fac undeva între 12.000 şi 14.000 de kilometri lunar. Un transport de la furnizor la client este pe o distanţă, de regulă, cuprinsă între 500 şi 2.000 de kilometri. Cel mai frecvent ajung în Italia şi Franţa, Germania, Belgia, Olanda, dar şi alte ţări din Europa, unde firma are contracte. Transport aliaje, hârtie, alimente, care nu necesită regim special de temperatură“, spune Ioana Amăriuţei. Are colegi la firmă din Bulgaria, România, Portugalia, Spania dar şi Brazilia.
„Programul este cu 9 ore de pauză pe zi, în timpul ăsta trebuie să dormi, să faci duş, să-ţi găteşti, eventual. Sunt zone special amenajate pentru duş, mâncare fac afară, lângă TIR. La trei zile îi fac baie şi căţeluşei. Fără ea nu ştiu cum m-aş fi descurcat. Mă păzeşte şi nu am avut niciodată surpriza să mă trezesc cu cineva peste mine în cabină“, adaugă tânăra.
Aceasta spune că este foarte respectată de colegii ei de breaslă din spania, pentru că la ei femeia este mai mult pe post de bibelou, nu practică joburi grele, ci dintre cele mai usoare și care presupun un efort mic.
Aceasta spune că este conștientă că nu poate fi șofer de TIR toată viața, vrând să-și întemeieze o familie la un moment dat, însă momentan muncește cât poate de mult pentru a strânge destui bani cât să-și permită să se retragă și să facă ceva pe cont propriu.
Ioana spune că ar putea să facă ceva în domeniul make up-ului, căci a făcut cursuri în țară pentru așa ceva, în domeniul înfrumusețării în general, are cursuri de asistent medical veterinar, dar tânăra a spus că nu se dedă nici de la munca pentru îngrijirea bătrânilor.
Sursa