Din data de 31 iulie 2023, de la ora 10:00, au început înscrierile pentru programul Rabla Local 2023. Până pe 31 august 2023, românii, care îndeplinesc condițiile, își pot depune dosarul pentru a obține 3.000 de lei. Administrația Fondului de Mediu a transmis, deja, toate detaliile prin intermediul unui comunicat.
Persoanele fizice care vor să se înscrie în program o pot face prin intermediul aplicației AFM (Administrația Fondului de Mediu) până la finalul lunii august sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT).
„Sunt 500 de primării din toată țara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiți în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant fără a avea obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului. După aceea, candidatul va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei ce va fi publicată pe site-ul instituției.
Ulterior semnării contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei. Din această sumă, 2.400 de lei provin de la Fondul pentru mediu şi 600 de lei sunt susținuți din bugetul local.
Condiții Rabla Local 2023
Pentru a putea înscrie autovehicule în programele de tip rabla este necesar ca acestea să îndeplinească următoarele condiții:
să fie înregistrate în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
la data participării în Program au o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
au norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
sunt înmatriculate în România de cel puțin 3 ani.
Pentru ca solicitantul să fie eligibil la programele de tipul rabla, este nevoie să:
aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele lor și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează, conform ghidului de finanțare, că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.