Pentru că astazi îi sărbătorim pe toți cei care poartă numele Sfântului Mihai, am încercat un remember al celor mai faimoşi români cu acest nume. Au fost destui pe listă, dar l-am ales pe cel mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu. Numit ”Luceafărul poeziei românesti”, după cea mai importantă operă a sa, Eminescu a fost un strălucit reprezentant al culturii noastre. A scris cu pasiune despre frumuseţile naturii (Freamăt de codru, Sara pe deal), a dovedit că este un mare patriot (Ce-ţi doresc eu ţie dulce Românie, Scrisoarea a treia) și a închinat ode celor dragi (O, mamă…), ca să amintim doar câteva din operele sale.
Născut la Botoşani, fiind al şaptelea din cei unsprezece copii ai soţilor Eminovici, poetul naţional al românilor a fost din fragedă copilărie un spirit sensibil, care a preferat să mediteze în inima pădurii în loc să se joace alături de ceilalţi copii. A fost ziarist la începuturile carierei, debutând cu poezii care se făceau repede remarcate printr-un stil original, dovedind un real talent. A trăit o tumultoasă poveste de dragoste cu Veronica Micle, marea iubire a vieţii sale, muza pentru care a scris atatea versuri de o mare sensibilitate sufletească. A studiat la Viena şi Berlin, dar gândurile sale se îndreptau tot către ţara natală, unde a visat mereu să revină. Se întoarce în România, unde-şi continuă activitatea literară, dar participă şi la întruniri din cercuri politice, unde a fost o prezență foarte activă.
Românii îl consideră şi acum, după atâţia ani, cel mai mare nume al literaturii noastre, poeziile lui Eminescu fiind îndrăgite de atâtea şi atâtea generaţii. Deşi a murit la doar 39 de ani, moştenirea literară a lui Eminescu va rămâne un dar foarte prețios lăsat poporului român. Pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul faţă de marele poet, românii i-au păstrat vie amintirea, sculpturi reprezentându-l pe Eminescu fiind ridicate în Paris, Bucureşti (în faţa Ateneului Român şi în Rotonda Scriitorilor), Suceava, Iaşi (lângă teiul care-i poarta numele), Cluj sau Constanţa (un bust cu faţa spre marea pe care a iubit-o atât de mult).
La finalul acestui articol-omagiu, să lăsăm versurile lui Adrian Păunescu să ne vorbească de poetul nostru național, în superba poezie Dor de Eminescu:
Într-o lume relativă,
Mai avem un nume sfânt,
Eminescu-i România,
Tăinuită în cuvânt.
Pe pământul vechii Dacii,
Când mai mare, când mai mic,
Dacă n-ar fi Eminescu,
Viaţa nu ne-ar fi nimic.
Cristian Huluban