Noua Lege a Pensiilor a fost adoptată, însă provocările Guvernului pentru a face rost de bani pentru a-şi ţine promisiunile făcute românilor abia au început. Aşa că toate datele au fost analizate cu atenţie şi s-a descoperit un detaliu care ar putea afecta toţi angajaţii din România.
Descoperirea a fost făcută de colegii de la Observator care au arătat negru pe alb că un articol din Legea Pensiilor lasă o fereastră pentru creşterea taxelor, care ar putea afecta toţi salariații din România.
Mai exact, dacă se constată depășirea cheltuielilor cu pensiile publice Guvernul poate creşte contribuția de asigurări sociale la CAS.
Astfel, în contextul promisiunilor de creştere a pensiilor de două ori în anul 2024, potrivit calculelor, Guvernul estimează că pensiile românilor vor consuma din buget 146 de miliarde de lei anul viitor. Cu 25 de miliarde în plus fată de anul curent.
În acest context, de la 1 ianuarie, contribuția la pensiile private va creşte la 4,75%, iar suma vărsată lunar în Bugetul pensiilor de Stat va fi de 20% din salariul brut.
Asta în condițiile în care, în prezent, salariații din România achită o contribuție de asigurări sociale egală cu 25% din salariul brut, sumă din care 3,75% este contribuţia la Pilonul II.
Confruntat cu acest articol, premierul Marcel Ciolacu a spus că acest articol este doar o pârghie pe care fiecare stat din Uniunea Europeană îl adoptă.
În paralel, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, dă asigurări că nu vor fi taxe suplimentare, dar spune că Executivul are nevoie de reforme pentru o mai bună colectare şi pentru scăderea evaziunii fiscale”, notează observatornews.ro
O altă problemă care ar putea aduce provocări în demersul de creştere a pensiilor în 2024 este softul pentru marea recalcularea pensiilor, care deocamdată nu este gata.
Vorbim despre programul informatic bazat pe noua formulă de calcul a pensiilor, care va fi instalat pe toate calculatoarele din casele județene de pensii care trebuie să fie funcțional pentru creşterea pensiilor din 1 septembrie 2024.
Despre acest demers însă preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, spune că timpul este foarte scurt,insă se lucrează la soluţii.