Inspecția Tehnică Periodică este o procedură obligatorie pentru toți posesorii de autoturisme care circulă pe drumurile publice din România. ITP-ul certifică faptul că autoturismul se află în stare optimă de funcționare și nu reprezintă un pericol pentru conducătorii auto sau mediul înconjurător.
Toți șoferii sunt obligați să efectueze o verificare ITP la intervale specifice de timp, în funcție de vechimea mașinii sale. Autoturismele iau ITP-ul doar dacă prezintă cel mult defecțiuni minore. În cazul celor majore, șoferul are obligația de a le remedia în termen de 30 de zile și va trebui să revină pentru încă o verificare ITP.
Acte necesare pentru ITP
Pe lista actelor necesare pentru Inspecția Tehnică, se află doar următoarele documente, care trebuie să fie în original:
- Talonul mașinii (Certificat de înmatriculare) sau autorizația provizorie de circulație;
- Actul de identitate al conducătorului auto;
- Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) aflată în termen de valabilitate;
- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) securizată de Registrul Auto Român. Dacă mașina se află în proprietatea unei companii de leasing, te poți prezenta cu copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată, alături de mențiunea „conform cu originalul”.
Sancțiuni pentru ITP expirat
Dacă circuli pe drumurile publice cu ITP-ul expirat, riști să primești o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Mai mult, vei rămâne fără certificatul și plăcuțele de înmatriculare.
În astfel de situații, înmatricularea este suspendată automat și riști încă o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării. Astfel, valoarea totală a amenzii poate ajunge până la 5.800 de lei.
Verificări necesare înainte de a merge la ITP
Pentru a nu fi respins când mergi la o verificare ITP, acordă atenție următoarelor componente și accesorii ale autoturismului tău:
- Discurile/plăcuțele trebuie să aibă suficient material de fricțiune și să nu fie crăpate;
- Conducte frână nu trebuie să prezinte segmente ruginite sau deteriorate;
- Rugina nu trebuie să fie prezentă pe partea carosabilă;
- Toate luminile trebuie să fie funcționale corespunzător;
- Direcție trebuie să fie reglată corespunzător;
- Anvelope trebuie să corespundă ca dimensiune cu cele din cartea de identitate a mașinii;
- Toate centurile de siguranță trebuie să funcționeze;
- Plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie curate și vizibile;
- Trusa de prim ajutor aflată în termen, setul de triunghiuri reflectorizante, stingător și vesta reflectorizantă nu trebuie să lipsească din mașină.
Situații în care nu se trece de ITP
Potrivit legii, autoturismul va trece de o verificare ITP doar dacă sunt constatate cel mult defecțiuni minore. Dacă sunt semnalate defecțiuni majore, ai obligația de a le remedia în termen de 30 de zile. Iată cum sunt clasificate defecțiunile:
- minore: nu au un impact major asupra siguranței mașinii sau asupra mediului;
- majore: afectează siguranța vehiculului, pot avea impact asupra mediului sau pot să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic;
- periculoase: reprezintă un risc direct și imediat pentru siguranța rutieră sau au impact major asupra mediului înconjurător.
Înregistrarea ITP-ului pe site-ul RAR
Ai efectuat recent o verificare ITP? Accesează website-ul Registrului Auto Român (www.rarom.ro) și află dacă Inspecția Tehnică Periodică a vehiculului tău este înregistrată în baza de date. Trebuie să completezi doar seria Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV) sau seria caroseriei. Dacă nu apare ca fiind înregistrat în baza de date, poți completa un formular de sesizări.
În concluzie, dacă deții un autoturism, circulă pe drumurile publice cu Inspecția Tehnică Periodică valabilă! Asigură-te că ai la tine toate actele necesare și verifici că toate componente și accesoriile menționate mai sus funcționează corespunzător. Este important să te programezi la timp pentru o verificare ITP pentru a evita sancțiunile, dar mai ales pentru a te deplasa în siguranță.