O bătrână de 86 de ani din Vaslui a ridicat, din economiile ei, un monument în memoria soldaților români căzuți în Al Doilea Război Mondial. A reușit să adune, din pensia ei, 3000 de lei, apoi și-a rugat rudele să o ajute și așa s-a ajuns la suma de 10.000 lei necesară pentru realizarea monumentului. La București, autoritățile nu au timp și bani pentru cinstirea eroilor. În schimb, au cheltuit 8 milioane de lei pentru un monument al prințului Rainier al III-lea de Monaco. Două moduri diferite de a înțelege istoria, două atitudini care ne arată ce este mai important pentru un om simplu și pentru cei aflați la putere.
Așa știm noi să ne cinstim eroii, așa știm noi să le arătăm recunoștința noastră. Nu știu ce a făcut atât de important prințul Rainier al III-lea pentru România, dar Tanti Marghiolița, pensionara care a văzut ororile războiului, știe ce au făcut soldații români pentru această țară. Era doar o copilă de 10 când a asistat la scenele de groază din acea perioadă atât de grea pentru întreaga omenire. Sunt momente pe care nu le poți uita, chiar dacă au trecut atâția ani, pentru că au un puternic impact emoțional asupra oricui. Le este greu oamenilor în toată firea să treacă peste amintirile teribile, vă dați seama cam ce a simțit un copil de 10 ani prins în mijlocul acelor evenimente.
Șefii Armatei au pus cândva niște cruci de lemn în memoria soldaților români pe câmpul de luptă de la Copăceana. Timpul le-a distrus, dar nimeni din conducerea Armatei nu s-a mai interesat de acest aspect. Tanti Marghiolița, o femeie simplă de la țară, nu a vrut să lase acel loc în paragină. A plătit, din banii ei, construcția unui monument, a chemat un sobor de preoți care au sfințit locul, s-a ocupat de toate detaliile și a reușit să ridice un monument nu foarte impunător, dar decent, în memoria celor care și-au dat viața pentru țară.
Astăzi este sărbătorită Ziua Armatei, prilej cu care vor avea loc diverse evenimente aniversare. Concerte de fanfară în aer liber, ceremonii militare, depuneri de coroane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții de tehnică și echipament militar. Toate aceste evenimente sunt de apreciat, dar cel mai frumos mod de a cinsti memoria soldaților români a fost dat de o bătrână pensionară, din venitul ei modest. Ce diferență între un gest simplu, venit din suflet, în memoria soldaților români, și un gest care s-a vrut doar o lovitură de imagine, pe bani foarte mulți, pentru un monarh străin, ca un omagiu adus acestuia pentru crearea Festivalului Internațional de Circ.
Nu știu dacă prințul Rainier avea măcar idee unde este România, dar Tanti Marghiolița din Vaslui ne-a demonstrat ce înseamnă să fii român adevărat. O pensionară a dat o lecție de patriotism tuturor generalilor de carton, care astăzi beau șampanie de Ziua Armatei, și politicienilor, prea ocupați de îmbogățire, care oricum habar nu au ce înseamnă istoria acestui neam.
Cristian Huluban