Cătălin Dumitran locuiește în județul Prahova, orașul Băicoi, și a avut surpriza vieții sale atunci când a mers în pădure pentru a se relaxa, însă a descoperit ceva care îi va schimba viața definitiv. Însă Cătălin nu a plecat în pădure pentru a face o simplă plimbare, el este căutător de comori licențiat de Inspectoratul Județean de Poliție pentru folosirea detectoarelor de metal.
Se pare că de fiecare dată când iese cu familia în pădure, își ia cu el și detectorul de metale, nu se știe niciodată peste ce poate da. De această dată a avut un noroc uriaș: a găsit un topor din Epoca de Bronz.
„Am început să sap şi am săpat ca niciodată o groapă adâncă de vreo 50 de centimetri până am văzut ceva de culoare albastră. Când mi-am dat seama ce este vă rog să mă credeţi că mi s-au înmuiat picioarele. Nu sunt un profesionist, dar de citit am mai citit pentru că sunt pasionat de istorie. Ştiam peste ce am dat. L-am luat în mână şi l-am curăţat cu mâna uşor de pământ. Deşi este un topor din bronz, este foarte fragil şi părea că se descompune, de accea am decis să-l pun repede într-o cârpă pe care o foloseam să mă şterg pe mâini şi l-a sunat pe primarul din Băicoi”, povesteşte Cătălin Dumitran conform ciao.ro.
Primarul orașului Băicoi, Marius Constantin, a predat pe data de 10 aprilie, la Ministerul Culturii, toporul celtic, care se estimează că are o vechime de peste 3.500 de ani.
Vestea că la Băicoi a fost descoperit un topor celtic s-a răspândit rapid în localitate. Contactat telefonic, tânărul care a făcut descoperirea, în vârstă de 37 de ani, a mărturisit pentru un ziar local că este pasionat de arheologie de foarte mult timp, iar detectorul de metale este nelipsit din plimbările sale.
„Mă bucur că am făcut această descoperire, cu ajutorul unui detector de metale pentru care am autorizație. Este prima descoperire cu o astfel de importanță istorică. Sper că acum să se facă pași importanți pentru descoperirea și a altor vestigii în zonă. Din punctul meu de vedere toporul celtic are o vechime mai mare de 3.500 de ani, pentru că este vorba de un model aparte. Este un topor celtic fără tortiță, fapt ce mă duce cu gândul că face parte dintre primele modele de topoare, care de regulă erau folosite în diverse ritualuri”, a declarat Constantin Cătălin Dumitran, cel care a făcut descoperirea, potrivit observatorulph.ro.