Premierul Bolojan pune austeritatea înaintea excepțiilor sociale și transmite că România nu mai poate susține facilități suplimentare pentru mamele aflate în concediu de creștere a copilului. Răspunzând unei gravide care a muncit trei joburi ca să-și asigure un venit decent, premierul argumentează că bugetul public nu permite derogări.
Ilie Bolojan transmite că excepțiile nu mai pot fi menținute, răspunzând unei mame cu trei locuri de muncă
Premierul Ilie Bolojan a intrat marți în cel mai sensibil dosar social al începutului de vară: obligativitatea ca mamele aflate în concediu de creștere a copilului să achite contribuția la asigurările de sănătate.
Măsura, care lovește direct în buzunarul tinerelor familii, a stârnit reacții aprinse, mai ales după ce Digi24 i-a prezentat premierului cazul Paulei, o viitoare mamă care a muncit trei joburi pentru a-și asigura un venit decent în concediul de maternitate.
„Nu am dormit toată noaptea, sunt însărcinată și mă gândesc în ce țară de doi bani trăiesc. Am avut trei joburi în acest an ca să pot să ajung la cuantumul maxim al indemnizației.
De ce toate măsurile care au intrigat au fost revizuite, dar cea care vizează mamele, nu?”, i-a scris Paula șefului Guvernului.
Răspunsul premierului: „Nu mai este posibil acest lucru”
Răspunsul lui Ilie Bolojan nu a lăsat loc de interpretări. Premierul a susținut că situația fiscală a țării nu mai permite exceptarea unor categorii de la plata CASS, oricât de dureroasă ar fi această decizie:
„Ar fi fost bine să putem menține toate excepțiile care țin de plata contribuției de asigurări de sănătate, așa cum la un moment dat au fost anunțate, dar nu mai este posibil acest lucru”, a transmis Bolojan.
El a argumentat că eliminarea acestor facilități este necesară pentru „a reduce risipa din sistemul public” și a echilibra bugetul:
„În fapt, peste tot pe unde va fi posibil, trebuie să facem la fel în perioada următoare. În primul rând trebuie să reducem risipa din sistemul public peste tot pe unde este posibil. Iar acolo unde am avut facilități care au fost acordate, acolo e nevoie să le analizăm.
Dacă într-adevăr pot fi suportate în continuare, dacă sunt perfect justificate și dacă într-adevăr se respectă aceste condiții, trebuie mers mai departe”, a punctat premierul.
Decalajul față de occident este motivat cu capacitatea actuală a României
Bolojan a invocat și exemplele altor state din Europa, susținând că România nu își permite facilități peste media continentului, atâta vreme cât economia locală este fragilă:
„Când judecăm facilitățile pe care le acordă România, trebuie să judecăm în comparație cu alte state din Europa, ținând cont sigur de puterea economică a României, de situația bugetară a țării noastre.
Luăm o țară puternică din Europa, Germania. Să știți că o indemnizație este de 65% din câștig, iar durata concediului este de un an de zile.”
Premierul a admis că serviciile publice de sănătate „lasă de dorit”, însă promite că fondurile suplimentare obținute prin aceste măsuri vor duce, pe termen lung, la un sistem medical mai bun:
„Aceste măsuri nu fac decât să ducă niște resurse într-un sistem ca acesta, la rândul lui, să aibă capacitatea să ofere servicii mai bune, nu de pe o zi pe alta, ci în anii următori. Dacă acest lucru, această îmbunătățire se va vedea în șase luni, într-un an de zile, într-o lună jumătate, înseamnă că a meritat.”