În prima zi după scrutin, Banca Națională a României (BNR) a cheltuit două miliarde de euro pentru a preveni deprecierea leului și a asigura stabilitatea cursului de schimb.
BNR a cheltuit două miliarde de euro pentru a menține stabilitatea cursului leului
Banca Națională a României (BNR) a cheltuit, luni, două miliarde de euro pentru a menține stabilitatea cursului leului, după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, conform G4Media, care citează surse oficiale. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat că, după scrutin, presiunea pe cursul leului a crescut.
„Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ”, a declarat acesta.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al BNR a avertizat că dobânzile, inclusiv ROBOR-ul, vor crește, ceea ce înseamnă că românii trebuie să se aștepte la rate mai mari.
Presiunea asupra monedei naționale a început încă de la primele ore ale dimineții de luni și a crescut treptat, atingând un vârf în a doua parte a zilei. Acest val de tensiune a fost generat de comportamentul investitorilor care, din dorința de a-și proteja economiile, au început să vândă lei și să cumpere euro.
Aceștia se tem de potențialele efecte economice pe care le-ar putea genera o posibilă victorie a lui George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 18 mai.
„În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ.
În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Dan Suciu pentru G4Media.
Eforturi pentru ca moneda euro să nu depășească cinci lei
În acest context, Banca Națională a României a intervenit pe piața valutară cu o sumă de două miliarde de euro pentru a preveni deprecierea accelerată a leului.
O slăbire semnificativă a monedei naționale ar avea efecte directe asupra nivelului de trai: ar diminua puterea de cumpărare, ar duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, precum și la majorarea ratelor pentru creditele în euro.
Prin aceste măsuri, BNR încearcă să evite ca moneda unică europeană să depășească pragul critic de cinci lei, în condițiile în care, în prezent, euro este cotat la 4,97 lei.
Banca Națională a României a transmis pentru Antena 3 CNN că, în contextul actual, fluxurile financiare au devenit dezechilibrate: sumele de bani care au părăsit țara sunt considerabil mai mari decât cele care au intrat, fapt ce generează automat o presiune suplimentară asupra cursului leului.
Totodată, specialiștii instituției avertizează că urmează o perioadă cu dobânzi în creștere, ceea ce va duce la majorarea ratelor bancare suportate de populație.
„Dobânzile vor crește. (…) Cu siguranță vor fi modificări la ROBOR, sperăm și încercăm să găsim optimul ca aceste modificări care au loc pe piața valutară și implicit pe cea a dobânzilor să nu fie semnificative”, a mai afirmat Dan Suciu.