Motocoasele sunt, precum bine stie orice gospodar sau peisagist cu experienta, instrumente de mare ajutor pentru a scapa de buruieni, de vegetatia abundenta si de ierburile care ameninta sa invadeze terenurile si gradinile. Fata de masinile de taiat gazonul, motocoasele pot fi utilizate cu succes si pe terenuri abrupte, cu denivelari sau cu vegetatie precum tufisuri, arbusti si maracini. Insa, pentru a face fata cu brio acestor provocari, vei avea nevoie si de accesorii pe masura, precum un disc motocoasa specializat.
Inainte de a alege un disc de motocoasa care sa duca treaba la bun sfarsit, este important sa te asiguri ca motoutilajul tau dispune de puterea necesara pentru a obtine cel mai bun randament. De asemenea, ia in calcul si echiparea cu accesoriile corespunzatoare, pentru a evita orice fel de neplaceri. Nu in ultimul rand, asigura-te ca ai mereu piese de schimb la indemana, precum si diverse modele de discuri pentru motocoasa, pe care le poti monta rapid in functie de dificultatea operatiunii si de tipurile de plante care necesita taiere.
Asadar, inainte sa te apuci de lucru, este indicat sa investesti in motoutilajul potrivit. O motocoasa cu fir (trimmer) este excelenta pentru gazon, insa daca buruienile sunt prea inalte, daca suprafata terenului este mare sau daca timpul dedicat operatiunii este unul ridicat, vei avea nevoie de o motocoasa pe masura! O alta solutie este sa folosesti un disc de motocoasa in locul firului, care poate fi montat folosind un adaptor special. Operatiunea de schimbare a discului dureaza in jur de 5 minute si poate fi facuta cu doar cateva scule simple, precum o surubelnita sau o cheie!
Prin urmare, ce tip de disc de motocoasa este cel potrivit? Pe site-urile de profil poti intalni zeci, poate chiar sute de modele, cu diverse forme si particularitati. Iata, in mare, care sunt cele mai intalnite tipuri de disc de motocoasa:
Discuri de tip cutit
Acest tip este cel mai des intalnit, avand una sau mai multe laturi ascutite. Sunt relativ ieftine, durabile si sunt folosite pentru operatiuni de dificultate medie. Cutitele pot avea doua, trei, patru laturi sau pot fi circulare.
Discuri de tip dalta
Sunt mai mici si mai “agresive” decat cele de tip cutit. Se aseamana cu fierastraiele circulare, iar unele pot avea chiar dinti de drujba! Se preteaza de minune pentru taierea boschetilor si arbustilor de mici dimensiuni, insa necesita utilaje care pot genera puterea necesara.
Discuri de sfaramare
Fata de alte tipuri de discuri pentru motocoase, acestea nu sunt ascutite, folosind mai degraba velocitatea pentru a sfarama vegetatia. Chiar daca nu sunt potrivite pentru materiale dure, lemnoase, se pot dovedi a fi foarte folositoare la sfaramarea ierburilor si buruienilor inalte sau la alte operatiuni specifice, precum curatarea gazonului dintre pavele.
Discuri mulcitoare
Sunt mai rar intalnite, fiind folosite pentru obtinerea mulciului, un amestec de rumegus, frunze si plante sfaramate. Au un aspect particular, cu lame indoite la un unghi abrupt, de aproape 90 de grade.
In concluzie, este important sa alegi un disc motocoasa tinand cont atat de nivelul de dificultate al operatiunii, cat si de modelul si puterea utilajului de care dispui. Opteaza pentru discurile potrivite, asigura-te ca ai la indemana accesoriile si echipamentele corespunzatoare si vei duce la bun sfarsit orice sarcina!