Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum trecem de la post la festinul de Sărbători. Medic: „Nu putem să mâncăm tot și apoi să ajutăm cu enzime digestive”

21 decembrie 2023
in Diverse

Trecerea bruscă de la dieta „de post” la mesele pline cu bunătăți din perioada Sărbătorilor este un risc pentru anumite categorii de persoane care au diverse afecțiuni. Cumpătarea rămâne cel mai important sfat pe care îl dau medicii.

Cumpătarea ar trebui să fie cuvântul de ordine și pentru persoanele care nu au ținut postul, dar care au tendința ca, de Sărbători, să mănânce mai mult decât de obicei, având în vedere abundența de pe masa festivă.

Condimentul care ajută creierul să se repare singur. Se amestecă cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol

4 august 2023

Elena Ionescu, poze nud! Faimoasa de la Survivor apare fără haine!

13 mai 2020

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

8 august 2023

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13 mai 2025

„În primul rând, ar trebui să revenim pe alimentația bazată pe proteină animală treptat. Să nu mâncăm din toate felurile deodată, la masă, ci să mâncăm cumpătat. Dacă ne referim la aperitive, porția corectă din clasica salată de boeuf o să fie de două linguri, pentru că are și maioneză. Noi nu am mai mâncat deloc cu prăjeli, foarte mult ulei, carne, iar salatele acestea se fac, de obicei, și cu carne de vită, carne de pui, și cu maioneza care este foarte calorică – o linguriță de maioneză are 150 calorii –, așa că porția corectă ar fi de două linguri maximum de salată, ca să și mâncăm, dar să nu ne fie nici rău”, spune medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman.

Carnea de porc, „grea” pentru digestie, e de preferat să o pregătim la cuptor sau la grătar, nu prăjită în ulei sau untură și să nu folosim garnitură de cartofii prăjiți. Legumele trebuie să ne rămână aliat și după ce s-a încheiat postul.

O salată verde, stropită cu zeamă de lămâie și câteva picături de ulei, va fi deopotrivă gustoasă și sănătoasă. Și murăturile sunt permise, însă pentru a evita riscul de creștere a tensiunii arteriale se recomandă să le punem, înainte cu o oră de a le mânca, în apă rece, la desărat.

Pauză de patru-cinci ore între mese
Deși la români aproape că nu se poate Crăciun fără sarmale, ar trebui să știm că sunt de evitat.

„Sarmalele oricum nu le-aș recomanda, fiind carne tocată mai grasă, la persoanele care știu că au probleme cu vezica biliară, care au un tranzit mai încetinit, care au un colon iritabil, care au probleme cu colesterolul, trigliceridele. Lor nu li se indică alimentele foarte grase. Adică putem să gustăm, dar să mâncăm mai multe legume. Să nu uităm de legume, acum, când se termină postul. Sau după aperitiv să mâncăm o ciorbiță și, eventual, al doilea fel să-l mâncăm la cină, să nu mâncăm la aceeași masă trei feluri și desert”, recomandă medicul Anca Roman.

Pauza între mese ar trebui să fie de patru-cinci ore, „pentru că digestia oricum o să fie încetinită, plecând de la o perioadă în care am mâncat numai legume, orez, cartofi, probabil că am mâncat și fructe, adică o dietă foarte sănătoasă”, adaugă medicul.

O greșeală pe care unii pacienți o fac este aceea de a mânca după pofta inimii, iar când încep să apară simptomele, să apeleze la produse medicamentoase.

„Nu putem să mâncăm tot și apoi să ajutăm cu enzime digestive, pentru că organismul oricum suferă în același fel, doar că nu mai simțim noi. Colesterolul din carnea prăjită tot va fi și tot va crește, chiar dacă noi ne simțim bine. Colesterolul mare nu se simte, glicemia mare doar dacă este foarte-foarte mare începe să dea simptome. Sunt afecțiuuni ascunse, care nu dau simptome, dar care afectează în timp organismul”, avertizează medicul.

Pacienților care știu că au „pietre la fiere” li se recomandă să evite salata de vinete, icrele, salata de boef. Pacienții care suferă de colon iritabil sunt sfătuiți, de asemenea, să evite toate alimentele prăjite, din carne tocată, cu grăsime etc.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Ministrul Muncii, anunț important pentru seniori! Cu cât va crește punctajul anual, în funcție de anii de muncă. Românii care vor primi pensii mari, în 2024

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

România riscă un șoc energetic major de la 1 iulie: Avertismentul lansat în Parlamentul European

05

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Reduceri salariale majore pentru angajații SRI și STS după alegeri. Norma de echipare, norma de hrană și sporul de risc – eliminate sau diminuate

03

Data la care urmează să fie livrate pensiile, alocațiile și indemnizațiile în luna iunie 2025. Cine primește 296 de lei

04
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici