Sedentarismul, sau lipsa de activitate, este un factor de risc care favorizeaza aparitia mai multor afectiuni, de la obezitate si diabet, la boli cardiovasculare, sa numim doar cateva dintre ele.
Desi este indicat sa evitam obiceiurile sedentare, precum statul la calculator, in prezent, tot mai multe locuri de munca presupun o astfel de activitate.
In plus, sedentarismul este incurajat si de tehnologia in continua dezvoltare care simplifica treburile casnice, ceea ce duce inevitabil la mai mult confort, dar si la un pericol sporit pentru sanatate.
Pe langa faptul ca ne afecteaza silueta, lipsa de miscare ne imbolnaveste si de hemoroizi. Conform statisticilor, 75% dintre adulti se vor confrunta cu aceasta problema pana la varsta de 50 de ani, boala afectand in egala masura atat barbatii, cat si femeile.
Motivul pentru care sezutul pentru perioade lungi de timp este periculos are legatura cu inabilitatea sangelui de a circula corect in regiunea anala.
Concret, hemoroizii sunt vase de sange localizate in peretii din jurul anusului si rectului, care se dilata in momentul in care presiunea venoasa in interiorul lor creste.
Acest lucru conduce la ingreunarea circulatiei sangelui in acest teritoriu si la generarea simptomelor frecvente de sangerare si tumefiere. Durerea si disconfortul generate de hemoroizi nu sunt usor de ignorat, cu toate acestea, doar 4% dintre cei afectati se prezinta la medic pentru tratament.
Fiind o problema jenanta, multi aleg sa se trateze singuri, dupa ureche. Acest lucru nu este totusi indicat deoarece tratamentul pentru hemoroizi difera in functie de mai multi factori, precum localizare si grad de severitate.
Pentru un tratament adecvat, vizita la medicul proctolog este obligatorie. Doar el va putea identifica cauza particulara a aparitiei acestora, stadiul si gravitatea bolii si, mai cu seama, ce rezolvare convenabila poate fi gasita.
Astfel, daca boala este usoara, tratamentul recomandat va consta in unguente si supozitoare. Cele mai frecvent utilizate unguente sunt cele pe baza de hidrocortizon, o substanta cu efect antiinflamator.
Pentru cazuri mai grave, medicul poate recomanda un tratament mai invaziv, cum ar fi ligatura cu benzi de cauciuc, inghetarea cu CO2 sau scleroterapia. Operatia este si ea o metoda de tratament, utilizata atunci cand alte terapii nu dau rezultate.
Cand este recomandata operatia hemoroizilor?
Daca in cazul hemoroizilor de gradele I si II, tratamentul este unul medicamentos, pentru cei de gradele III si IV este recomandata interventia chirurgicala.
Aceasta este optiunea terapeutica cea mai indicata pentru vindecarea lor. Hemoroidectomia, asa cum se numeste aceasta interventie, presupune rezectia chirurgicala a peretelui hemoroidal.
Pacientii supusi acestei interventii vor fi anesteziati local sau total, dar fiind o procedura ambulatorie, acestia vor fi externati in aceeasi zi. Desi hemoroidectomia amelioreaza sangerarea, pruritul si durerile cauzate de hemoroizi, unul dintre dezavantajele acestei proceduri este faptul ca inciziile sunt realizate intr-o zona foarte sensibila, ceea ce inseamna ca vor fi necesare cusaturi care pot provoca durere locala si tumefiere.
Dupa hemoroidectomie, zona operata are nevoie de ingrijiri atente pana se cicatrizeaza pielea. Vor fi necesare bai de sezut si tratamente locale. De asemenea, se va utiliza un tratament laxativ pentru facilitarea tranzitului intestinal.