Atunci cand in cadrul unui cuplu au aparut unul sau mai multi copii, divortul devine un proces mult mai complicat, comparativ cu situatia cuplurilor in care nu exista niciun minor aflat in ingrijire.
Intr-adevar, odata cu separarea celor doi soti, trebuie rezolvate o serie de probleme specifice, care se refera la copil: stabilirea domiciliului minorului la unul dintre parinti si a programului pentru vizitele efectuate de celalalt parinte, precum si stabilirea pensiei de intretinere.
Tocmai de aceea, in astfel de cazuri complexe este necesar sa apelezi la ajutorul unui avocat din Iasi, care se va asigura ca drepturile tale si ale copilului tau sunt respectate in totalitate.
Stabilirea pensiei de intretinere
Codul Civil prevede faptul ca, si dupa divort, cei doi parinti trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului. In acest scop, legea stabileste plata pensiei alimentare de catre parintele caruia nu ii este incredintat minorul.
Un avocat Iasi iti poate explica modul in care este stabilit cuantumul pensiei de intretinere. Potrivit legii, suma este calculata pana la o patrime din castigul de munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Se tine, deci, cont de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat minorul, dar si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie sau de minorii aflati in intretinere in acel moment. Instanta ia in considerare doar veniturile obtinute in mod regulat, nu si pe cele intamplatoare, cum ar fi cele pentru ore suplimentare, indemnizatii de deplasare, de transfer, concediere sau salarii compensatorii.
Daca parintele obligat la plata pensiei nu are venit, cotele se calculeaza prin raportare la salariul minim pe economie, deci parintele nu se poate sustrage de la plata. Pensia de intretinere se datoreaza pe toata durata minoratului copilului, precum si ulterior, daca isi continua studiile, pana la varsta de 26 de ani.
Majorarea sau diminuarea pensiei de intretinere
Un avocat din Iasi iti poate spune daca te afli in situatia in care se impune majorarea sau diminuarea pensiei de intretinere. Intr-adevar, hotararea judecatoreasca prin care se stabileste cuantumul acesteia nu are caracter definitiv si absolut.
Daca intervin modificari cu privire la mijloacele celui obligat la intretinere sau la starea de necesitate a creditorului intretinerii, se poate proceda, ulterior, la diminuarea sau la majorarea pensiei platite.
In cazul in care debitorul obtine o majorare salariala sau alte venituri suplimentare recurente, este momentul sa soliciti ajutorul unui avocat din Iasi pentru a solicita majorarea pensiei de intretinere.
La fel, in situatia reducerii venitului net obtinut de catre debitor, exista posibilitatea legala ca el sa promoveze o actiune in justitie care sa aiba ca rezultat final actiunea de diminuare a pensiei de intretinere.
In procesul de diminuare sau de de majorare a pensiei de intretinere, modificarea nu poate fi obtinuta decat pe calea unei actiuni principale adresate instantei care a pronuntat hotararea de stabilire a pensiei de intretinere.
Sesizarea instantei de judecata se realizeaza de catre creditor, cand nevoile sale au crescut sau cand au crescut mijloacele debitorului, sau de catre debitor, cand mijloacele sale s-au diminuat ori au scazut nevoile creditorului. In ambele cazuri, asistenta unui avocat Iasi este esentiala.
Apeleaza cu incredere la sprijinul unui specialist in Dreptul familiei, pentru a avea siguranta ca platesti sau primesti exact atat cat se cuvine!