Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum se fierb ouăle de Paşte: Greşeala pe care trebuie să o eviţi

19 aprilie 2022
in Actualitate

Cum se fierb ouăle de Paşte. Să fierbi un ou reprezintă o activitate banală care, totuși, de multe ori ne poate da bătăi de cap, mai ales când avem anumite preferințe în ceea ce privește gradul de gătire al gălbenușului.

Oul reprezintă un aliment de bază în alimentație, unul extrem de popular, cu ajutorul căruia obținem întotdeauna un mic dejun copios, dar și o masă principală sau un desert grozav.

Mesajul Părintelui Chiril de la Muntele Athos pentru poporul român

28 noiembrie 2024

Vouchere sociale – a treia tranșă. Guvernul a anunțat când intră banii

19 octombrie 2022

Sfântul Dumitru – tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci niciodată în ziua de 26 octombrie

25 octombrie 2022

Alternativa pentru DN1, de la vis la realitate! Investiție de peste 642 de milioane de lei

9 mai 2025

Ce facem însă când gătim ouăle prin fierbere și nu vedem cum se gătesc înăuntru, nu știm cum se fierb corect ouăle și cât timp au nevoie pentru a fi gătite pe placul nostru? Iată câteva sfaturi utile pe care
le poți aplica atunci când fierbi ouă.

Ouă fierte – greșeli comune pe care le poți evita
Prima greșeală pe care o poți face, chiar înainte de a te apuca să gătești ouăle, este că nu le păstrezi în locul și la temperatura potrivită. Specialiștii de la British Egg Information Service spun că cel mai bun loc pentru depozitarea ouălor este frigiderul. Dar, nici acolo, nu le poți pune la voia întâmplării. Recomandarea este ca temperatura de păstrare să fie între 1 și 4 grade Celsius. În cazul în care vrei, totuși, să ții ouăle la temperatura camerei, ai grijă că aceasta să nu depășească 20 de grade Celsius.

Apoi este necesar să le depozitezi în caserole sau cofraje speciale, din cel puțin două motive. În primul rând, dacă se întâmplă să fie infestate cu Salmonela, reduci riscul răspândirii bacteriei și, în al doilea rând, nu uita că ouăle, mai ales cele de găină, au o coajă poroasă, care absoarbe mirosurile, prin urmare, dacă le ții alături de fructe de mare sau pește este posibil ca ele să capete aroma respectivelor alimente. Așadar, dacă nu îți plac ouăle cu gust de pește sau carne de miel, ia în calcul recomandarea de mai sus.

Ținând cont de aceste prime sfaturi, păstrezi prospețimea și gustul autentic al oului. Când vine vorba de fierberea ouălor mai există, însă, o serie de greșeli pe care orice gospodină le-a făcut de-a lungul timpului. Iată câteva dintre ele și ce poți să faci că să le eviți:

Pui ouăle la fiert imediat ce le-ai scos din frigider – pentru că o schimbare bruscă de temperatura poate duce la spargerea cojii sau poate reduce calitățile oului este recomandat să scoți ouăle din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le fierbe.

Fierbi apa înainte de a adăuga ouăle – mai ales dacă abia ai scos oul din frigider, evită să faci această greșeală pentru că riscul de a sparge coaja e cu atât mai mare. Și chiar dacă ai ținut o vreme ouăle la temperatura camerei, șocul termic va fi atât de mare, încât efectul va fi același.

Nu fierbe ouăle continuu – dacă pentru a obține ouă moi ai nevoie de 3-5 minute, nu le fierbe 3-5 minute, ci după ce a dat apa în clocot, ia vasul de pe foc, pune-i un capac și cronometrează. Altminteri, riști să fierbi ouăle mai mult decât e cazul.

Lași ouăle prea mult în apă fierbinte – dacă nu scoți ouăle din apă fierbinte imediat ce ai luat vasul de pe foc, temperatura apei va fi suficient de mare ca ele să se coacă în continuare. Prin urmare, ține cont de timpul alocat fiecărui tip de ou fiert (moale, mediu, tare) și scoate-le din apă fierbinte imediat ce acesta a expirat.

Pui oțet sau sare în apă în care fierb ouăle – aceasta nu e neapărat o greșeală, numai că este un mit că dacă procedezi astfel coaja lor nu se mai sparge.

Cum fierbi corect ouăle
Alege un vas suficient de mare – dacă fierbi mai multe ouă, asigură-te că stau lejer în vas, nu unele peste altele;

Pune apă suficientă – pune apă de așa natură, încât toate ouăle din vas să fie acoperite;

Pune ouăle în vas înainte ca apa să fiarbă – altfel, din cauza variației foarte mari de temperatură, riști să li se crape coajă;

Nu fierbe ouăle prea mult – imediat ce apa dă în clocot și ouăle încep să se miște ușor, oprește focul, acoperă cratița și cronometrează;

Pune ouăle fierte în apă rece – scoate ouăle din apă fierbinte imediat ce timpul de fierbere s-a scurs, ca să eviți să se întărească prea mult, chiar dacă ai luat vasul de pe foc.

Cât timp este necesar pentru fierberea ouălor
Timpul necesar pentru fierberea ouălor depinde de două aspecte importante:

Tipul oului – oul de găină are coajă mai subțire, este mai mic și gălbenușul și albusul capătă consistentă mai repede decât în cazul unui ou de rață, gâscă sau curcă;

Preparatul dorit – dacă vrei să obții ouă moi, fierte mediu sau tari.

Ouă fierte moi
Dacă vrei la mic dejun o salată cu avocado și ouă moi, al căror gălbenuș este lichid, iar albușul este în mare parte solid, dar are unele zone mai moi spre interiorul oului, atunci după ce apă a dat în clocot, ia vasul de pe foc și pune-i un capac. Lasă ouăle în apă fiartă 3-5 minute.

Ouă fierte mediu
Când vine vorba de ouă fierte mediu, ai două opțiuni. Dacă vrei un ou mediu spre moale, al cărui gălbenuș va fi mai cremos, dar și cu ceva lichid, atunci este recomandat să îl lași în apă fiartă timp de 6 minute. Dacă vrei un ou mediu spre tare, adică să aibă gălbenușul mai multă consistență decât în primul caz, atunci ar trebui ca el să rămână în apă fiartă pentru 10 minute. În ambele cazuri, albușul este ferm.

Ouă fierte tari
În cazul ouălor fierte tari, gălbenușul devine consistent, iar albusul este ferm, fără zone cu lichid. Pentru a obține astfel de ouă trebuie să le lași în apă fiartă pentru 12 minute. Dacă nu le poți consuma pe toate odată, poți să le ții în frigider 7-10 zile, dar fără să le decojești.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Un bărbat din Botoșani a fost mâncat de viu de porcii din propria gospodărie

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

România riscă un șoc energetic major de la 1 iulie: Avertismentul lansat în Parlamentul European

05

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Reduceri salariale majore pentru angajații SRI și STS după alegeri. Norma de echipare, norma de hrană și sporul de risc – eliminate sau diminuate

03

Data la care urmează să fie livrate pensiile, alocațiile și indemnizațiile în luna iunie 2025. Cine primește 296 de lei

04
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici