În timpul sarcinii, este important să ai grijă de sănătatea ta și a fătului. Mai mult ca oricând, este esențial să ai grijă de tine și să fii conștientă de schimbările care apar în corpul tău în timpul sarcinii.
Cum poți evita complicațiile și cum să îți menții starea de bine în timpul sarcinii
În primul rând, este deosebit de important să nu sari peste niciun control de ginecologie din Bacău sau oricare alt oraș, și să urmezi întocmai indicațiile și recomandările pentru efectuarea investigațiilor, venite din partea medicului. Fie că este vorba despre ecografii, analize de sânge sau teste pentru depistarea eventualelor anomalii cromozomiale, de exemplu, asigură-te că nu omiți niciun control.
- Mănâncă o dietă echilibrată: Dieta mamei în timpul sarcinii are o influență directă asupra sănătății și bunăstării fătului și ulterior a bebelușului. Pe măsură ce consumI alimente bogate în vitamine și minerale, cu atât mai mari sunt substanțele nutritive pe care fătul le primește în interiorul uterului. Acidul folic este extrem de important în timpul sarcinii, deoarece împreună cu fierul sunt responsabile pentru dezvoltarea timpurie a copilului și scad riscul de complicații și defecte.
- Menține o bună igienă: Igiena este un alt factor care trebuie luat în considerare în îngrijirea de bază pentru sarcină. Femeia însărcinată ar trebui să se spele pe dinți de 3 ori pe zi și pe mâini înainte de a mânca și de a merge la baie. Băile calde vor fi ideale pentru hemoroizi.
- Încearcă pe cât posibil să nu fi sedentară: Cu excepția cazului în care este o sarcină riscantă și medicul te sfătuiește să ai repaus la pat, exercițiul fizic este recomandat pe tot parcursul sarcinii. Cele mai potrivite sporturi pentru a practica în timpul sarcinii sunt yoga, pilates, mers pe jos, printre altele. De asemenea, există aqua gym (gimnastică în apă) pentru femeile însărcinate.
- Hidratează-te: În timpul sarcinii, trebuie acordată o atenție deosebită aportului de lichide, astfel încât ingerarea unei cantități mari de lichid va fi esențială.
- Evită tutunul și alcoolul: Este esențial ca pentru o sarcină sănătoasă, să renunți la tutun și alcool. Dacă o femeie fumează în timpul sarcinii, ea expune copilul la substanțe nocive, cum ar fi gudron, monoxid de carbon și nicotină. Nicotina va reduce oxigenul și substanțele nutritive pentru copil, iar problemele pot apărea în timpul sarcinii. Pe de altă parte, alcoolul poate interfera cu dezvoltarea normală a fătului, provocând defecte congenitale.
- Controlează hipertensiunea în timpul sarcinii: Vor fi necesare controale medicale suplimentare dacă suferi de hipertensiune arterială. Medicul specialist în ginecologie te va sfătui ce tratament poți urma, însă în cele mai multe cazuri, îți va recomanda odihnă și evitarea efortului.
- Ai grijă de pielea ta: Modificările hormonale pot provoca modificări ale pielii femeii însărcinate, în cazul în care pielea răspunde cu o sensibilitate mai mare la razele soarelui. În plus, vergeturile se formează odată ce are loc creșterea fetală.
Sfaturi esențiale pentru o sarcină sănătoasă
- Mănâncă sănătos – Include în dieta ta alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slabă și lactatele. Evită alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi saturate.
- Hidratează-te – Bea multă apă și evită băuturile care conțin cafeină sau alcool.
- Fii activă – Exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, pot fi benefice pentru sănătatea ta și a bebelușului.
- Dormi suficient – Asigură-te că ai suficient echilibrat pentru a-ți menține energia și a reduce stresul.
- Vizitează medicul cu regularitate – Asigură-te că urmezi controalele medicale regulate și urmărește sfaturile medicului tău.
- Evită substanțele dăunătoare – Renunță la fumat și evită expunerea la substanțe chimice toxice.
- Gestionează stresul – Stresul poate fi dăunător pentru tine și pentru făt. Găsește modalități de a gestiona stresul, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga.
- Fii pregătită pentru naștere – Discută cu medicul tău despre opțiunile de naștere și pregătește-te mental și fizic pentru acest eveniment.
Articol susținut de Anastasios Medical, o retea medicală cu clinici in Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro