Mașinile electrice sunt modele pe care nu le vezi pe toate străzile din România, e adevărat. Dar nu se știe niciodată când treci la așa ceva, dacă n-ai făcut-o deja.
Se spune că viitorul industriei auto e reprezentat de mașini electrice. Sunt modele care, în mare parte, dezvoltă aceeași putere ca vehiculele cu motoare clasice, dar nu poluează. Guvernele din toată lumea iau măsuri în acest sens și să nu te mire dacă, la un moment dat, nu mai ai voie într-un oraș pentru că ai mașină diesel sau pe benzină.
E adevărat că rata de adopție în România a mașinilor electrice sau hibrid e mică. Dar toți producătorii mari au scos deja pe piață astfel de modele. La un moment dat, se va pune la punct și infrastructura, un mare impediment la acest moment. Nu prea ai unde să încarci.
La fel, prețul va deveni mai accesibil pe măsură ce tehnologiile vor evolua.
Fie că ai deja o mașină electrică, fie că ai de gând să-ți cumperi (programul Rabla Plus e de luat în seamă), iată câteva sfaturi utile.
Cum ai grijă de bateria mașinii electrice
În principiu, bateria electrică de pe modelele noi de mașini nepoluante e similară cu cea de la telefon. Și acolo te interesează să nu se descarce repede și să nu fii nevoit să o schimbi imediat după ce cumperi dispozitivul.
Cam așa e și la mașina electrică, mai ales că sunt echipate tot cu modele litiu-ion. Practic, mediul lor propice nu e nici friguros, nici călduros. Trebuie să fie o temperatură optimă, exact ca la telefon.
Cercetătorii de la Universitatea Michigan au câteva sfaturi despre cum poți prelungi durata de viață a bateriilor de pe mașinile electrice. Și nu e vorba doar de durata bateriei în sine. Având grijă de baterie, te asiguri și că mașina se comportă ca nouă pentru mai multă vreme, dar și că activitățile tale sunt prietenoase cu mediul înconjurător.
Majoritatea sfaturilor sunt legate de temperatura la care trebuie sau nu trebuie expuse bateriile mașinilor electrice.
Prima regulă e simplă: nu aștepta ca bateria să se descarce până aproape de zero. Asta poate scurta durata de viață. Asigură-te că-i menții permanent un nivel optim de încărcare. Alte câteva reguli simple:
- Evită să conduci la temperaturi extrem de ridicate sau extrem de scăzute
- Nu parca la soare când e foarte cald afară
- Nu expune mașina la temperaturi mici (sub minus 15, minus 20 de grade Celsius) pentru perioade lungi de timp
- Oprește mașina înainte ca bateria să se ducă spre zero
- Nu-ți lăsa mașina cu bateria descărcată pentru multă vreme, chiar dacă nu conduci. În timp, aceasta se degradează
- Evită, pe cât posibil, încărcarea rapidă (fast charging), mai ales acum, când tehnologia e încă la început.