Telefonul mobil a încetat de mulți ani de zile să mai fie doar un moft, ci o necesitate. Cu ajutorul acestuia îți poți plăti facturile sau cumpărăturile zilnice, prin el îți poți rezerva cazări sau zboruri pentru vacanță, este util dacă vrei să-l folosești pe post de ghid și e cea mai simplă metodă de a rămâne mereu în legătură cu cei dragi, indiferent de distanța care vă separă
De cele mai multe ori vei auzi că un smartphone trebuie schimbat din doi în doi ani, sistemul de operare nu mai merge cum trebuie, camera începe să aibă probleme, bateria nu mai rezistă decât jumătate de zi, iar aplicațiile și jocurile preferate se mișcă tot mai greu. Toate acestea reprezintă probleme cu care orice utilizator se confruntă frecvent, dar care pot fi limitate cu ajutorul unor măsuri simple.
Cum să prelungești semnificativ mai mult durata de viață a telefonului tău:
Protejează-l mai bine
Șocurile, loviturile și intrarea prafului reprezintă câteva dintre cele mai frecvente motive care pot da naștere unor probleme de funcționare a smartphone-ului tău. Astfel, protejarea acestuia trebuie să fie prioritară, încă din prima zi din care l-ai achiziționat. În primul rând, trebuie să te asiguri că telefonul tău va beneficia de protecția unei huse de smartphone rezistente, dar care în același timp arată și plăcut. Cum design-ul unui telefon este un factor important în decizia de cumpărare, ar fi și păcat să-l anulezi cu o husă care nu îți place. Aceasta nu numai că îl va proteja în cazul șocurilor mici și zgârieturilor, dar este utilă și în cazul prafului.
Nu îl mai încărca până la 100%
Nu este nimic în neregulă ca telefonul tău să fie încărcat complet, însă cea mai mare problemă de uzură a bateriei apare atunci când îți lași smartphone-ul la încărcat peste noapte și ajunge să stea zi de zi conectat la priză, în ciuda faptului că bateria este full. O altă problemă de uzură a bateriei apare atunci când lași telefonul expus la soare o perioadă foarte mare de timp, iar acesta se încinge periculos de mult. Nu în ultimul rând, ai grijă ce fel de adaptoare folosești sau cabluri externe. Atunci când acestea nu sunt fabricate de producătorul telefonului, există riscuri considerabile la care îți expui bateria.
Fă-ți mereu update-urile de sistem
Fie că vorbim despre Android, fie că ai iOS pe telefon, sistemul de operare trebuie menținut de fiecare dată la zi, iar update-urile oficiale lansate de Google și de Apple sunt foarte importante. În primul rând, un sistem de operare nou vine cu optimizări pentru telefon, care te vor ajuta să consumi mai puține resurse și baterie. Desigur, în cazul în care telefonul tău nu se mai află pe lista modelelor care primesc update, înseamnă că deja vorbim despre un telefon mai vechi de 3-4 ani, iar schimbarea acestuia trebuie luată în calcul. Un alt factor la care trebuie să te gândești de fiecare dată este siguranța datelor tale personale. Atunci când utilizezi un sistem de operare mai vechi nu beneficiezi de ultimele noutăți de securitate, ceea ce face ca telefonul tău să fie vulnerabil.
Fă-ți frecvent o curățenie printre aplicații, poze și clipuri
Urmărește care sunt aplicațiile care consumă cele mai mari resurse ale telefonului, verifică ce aplicații nu au mai primit update-uri de foarte multă vreme și fă-ți timp la câteva luni să le ștergi din dispozitivul tău, pentru că acestea vor consuma și resurse, dar vor umple și memoria telefonului într-un mod inutil. O curățenie atentă trebuie să o faci și printre pozele, clipurile și documentele din telefon, care cu timpul pot ocupa o mare parte din spațiul dedicat memoriei. Dacă toate sunt importante, atunci poți apela la un serviciu de cloud, ca să mai eliberezi spațiu.