Vrei sa iti construiesti o casa? Cu siguranta ai gasit pe internet o multime de proiecte case care mai de care mai interesante si ti-ai facut o idee despre ceea ce ti-ai dori. De multe ori insa, anumite dorinte pot sa duca la o serie de compromisuri si la cheltuieli foarte mari. Tocmai de aceea, proiectul casei trebuie sa fie pregatit in detaliu inca de la inceput, in asa fel incat totul sa fie perfect, iar eficienta enegetica, rezistenta casei si costurile pe termen lung sa aiba valori foarte bune.
Pregatirea proiectului pare simpla. Majoritatea celor care isi construiesc case aleg un model de pe internet si i-l inmaneaza arhitectului. In realitate este ceva mai complicat decat atat iar o buna parte din proiectare va cadea in responsabilitatea ta, evident, daca iti doresti o casa plina de confort.
Ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca ai proiectul perfect?
- Documenteaza-te. Documentarea este esentiala. Vei descoperi ca anumite constructii sunt mai eficiente decat altele. Spre exemplu, avantajul unei case de lemn este faptul ca rezista la cutremure si ca ofera un confort sporit, insa poate sa fie mult mai vulnerabila la foc. De asemenea, toate celelalte materiale de constructie prezinta avantaje si dezavantaje. Documentarea trebuie sa aiba in vedere orice mic detaliu si sa tina cont si de costuri. In perioada de documentare poti sa gasesti o multime de modele de casa foarte interesante, pe care le poti alege.
- Viziteaza. Daca imaginile de pe internet nu sunt convingatoare, incearca sa vizitezi cat mai multe case care ti se par interesante. De foarte multe ori iti poti da seama de eficienta unei case doar privind-o din exterior.
- Calculeaza costuri. Este bine sa ai un calcul cat mai corect asupra costurilor de constructie si asupra costurilor de exploatare. In felul acestra vei sti cu exactitate la ce sa te astepti.
- Mergi la un profesionist! Dupa ce o idee bine conturata despre modul in care vrei sa arate casa si despre modul in care vrei sa se comprte, poti merge la un arhitect profesionist care sa finiseze tot cea ce ai muncit.
Cum sa te asiguri ca ai o casa care nu solicita bugete foarte mari pe termen lung?
Exista multe detalii mici care pot sa aiba un impact foarte mare in timp. Cele mai improtante sunt urmatoarele:
- Dimensiunile casei. O casa foarte mare poate sa fie ineficienta din punct de vedere energetic. Tocmai de aceea, dimensiunile trebuie sa fie gandite in asa fel incat sa nu fie nici sfocante, nici prea costisitoare. Nu ai nevoie de spatii mari, in conditiile in care familiile pot sa traiasca confortabil chiar si in spatii de 50-60 de metri patrati. Pentru o eficienta energetica foarte buna este mult mai indicat sa se mizeze pe case mici in detrimentul celor foarte mari.
- Designul casei. Acesta trebuie sa fie cat mai simplu, deoarece simplitatea va fi mereu la moda. Pe langa asta, cu cat este mai simplu cu atat costurile de amenajare si de reparatii ulterioare sunt mai mici. Daca optezi pentru o casa spectaculoasa, s-ar putea ca viitorul sa o transforme intr-o solutie invechita.
- Etajul. Daca nu vrei costuri mari, etajul este esential. Practic, pentru o casa de 140 de metri spatiu desfasurat vei avea nevoie doar de 70 de metri patrati de fundatie si vei obtine costuri mai mici pentru incalzire.
- Materialele. Nu in ultimul rand, trebuie sa iei decizii intelepte atunci cand vine vorba despre materiale. Acestea trebuie sa fie rezistente, sa ofere un confort termic cat mai mare si de ce nu, sa arate bine.