Ca orice afacere, și deschiderea unui salon de înfrumusețare necesită o anumită investiție, iar în lipsa fondurilor necesare, o astfel de inițiativă riscă să rămână doar la stadiul de proiect.
Știm cu toții că nu este deloc ușori să faci rost de bani cum ai bate din palme – mai ales când este vorba de o sumă importantă – însă pentru o astfel de investiție se pot găsi surse de finanțare, inclusiv din fonduri europene.
Dacă ți-am trezit interesul cu acest ultim detaliu, îți recomandăm că parcurgi până la capăt întregul material, pentru că vom continua cu câteva sfaturi utile, care să te ajute să accesezi o astfel de finanțare din fonduri europene.
Înființează o firmă
Primul pas în accesarea de fonduri europene pentru frizerie sau alt tip de salon de înfrumusețare constă în înființarea unei firme, întrucât astfel de finanțări se acordă doar persoanelor juridice.
Poți opta pentru ce formă de organizare dorești, principalele opțiuni fiind PFA (persoană fizică autorizată) sau SRL (societate cu răspundere limitată).
Pentru a înființa o firmă, trebuie să mergi la Registrul Comerțului, iar acolo vei primi toate indicațiile cu privire la documentele necesare și întocmirea dosarului.
Stabilește care va fi specificul salonului
Termenul de „salon de înfrumusețare” este unul vast, ce include mai multe nișe, dintre care va trebui să alegi una sau mai multe care se potrivesc planurilor tale. Astfel, poate fi vorba de o frizerie sau de un salon de coafură, un salon de manichiură și pedichiură, un barber shop, un cabinet pentru aplicarea de tratamente faciale și alte activități din această sferă.
Cum spuneam, te poți axa pe un salon mic, profilat pe o singură activitate, sau poți deschide un centru de înfrumusețare complex, care să reunească mai multe astfel de servicii. Oricare ar fi decizia, trebuie să fie vorba, de activități care nu îți sunt cu totul străine.
Calculează valoarea investiției
Odată ce te-ai decis în privința specificului salonului, poți întocmi o listă cu toate echipamentele și accesoriile necesare, pentru ca apoi să stabilești estimativ care sunt costurile pe care le presupune achiziționarea acestora.
La acest capitol trebuie să incluzi și costurile de amenajare a viitoarei locații, eventual și suma necesară cumpărării unui spațiu, dacă nu vrei să plătești chirie.
De regulă, se ajunge la acele sume mari despre care vorbeam la începutul acestui articol, în funcție de care se stabilește valoarea finanțării.
Identifică sursele de finanțare
Fondurile europene se acordă prin intermediul mai multor programe, iar dacă dorești o astfel de finanțare trebuie să identifici soluția care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale.
În cazul de față, programul Start-Up Nation este cel mai potrivit, întrucât oferă finanțări nerambursabile pentru afacerile aflate la început de drum, în limita anumitor sume. Pentru sumele mai mari, este nevoie și de o contribuție proprie a beneficiarului, echivalentă cu un anumit procent din valoarea totală a finanțării
Întocmește dosarul de finanțare
După ce ai rezolvat toate aceste aspecte, este momentul să faci pasul decisiv pentru a aplica în vederea obținerii unei finanțări europene. Este vorba de întocmirea dosarului – etapă puțin mai complicată decât pare la prima vedre. Pentru a putea spera că vei obține banii doriți, trebuie să ai un proiect foarte bine pus la punct, care să includă planul de afaceri, un studiu de piață și previziunile financiare.
Dosarul trebuie să conțină și o cerere de finanțare precum și alte documente prevăzute în ghidul solicitantului aferent programului pentru care urmează să aplici.
Odată depus dosarul, urmează o perioadă de evaluare, la finalul căreia se va stabili dacă proiectul tău este sau nu eligibil pentru finanțare.
Sperăm ca răspunsul pe care îl vei primi să fie unul pozitiv și că finanțarea astfel obținută te va ajuta să pui rapid pe picioare o afacere profitabilă.