Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum să Investești în Indicele BET

7 noiembrie 2023
in Diverse

Urmărirea randamentului investiției este una dintre metodele principale pentru a ști dacă aceasta este capabilă să se ridice la înălțimea așteptărilor. Indicii bursieri sunt esențiali pentru măsurarea performanței și pot oferi investitorilor informații valoroase despre evoluția anumitor piețe bursiere într-un pachet mai convenabil și mai ușor de evaluat.

Bursa de Valori București a intrat pe radarul multor investitori care caută expunere și diversificare prin intermediul unor companii din țări cu economii în curs de dezvoltare rapidă. Indicele BET este cel mai frecvent utilizat ca reper pentru evaluarea performanței sale, deoarece reflectă starea de sănătate a economiei românești.

Horoscop Cristina Demetrescu: 4 zodii în fața unui nou început major. Cine are provocări și cine are șansa schimbării

8 mai 2025

Avem imaginile bombă cu Lili Sandu! A pozat goală când era tânără, dar acum trecutul a ajuns-o din urmă! Iată care sunt pozele pe care le-ar vrea șterse

6 decembrie 2017

Șansă rară în iunie! Zodia care are ocazia să-și schimbe viața odata pentru totdeauna

29 mai 2023

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

8 august 2023

Ce sunt investițiile în indici bursieri și cum funcționează?

Un indice bursier este o colecție de acțiuni cu trăsături comune prestabilite, adesea destinate să servească drept indicator al performanței unui grup mai mare de companii sau acțiuni cu caracteristici similare.

Investiția în indici bursieri este o tehnică de investiții pasivă care încearcă să genereze randamente similare unui indice general al pieței. Investitorii aleg această strategie de cumpărare și deținere pentru a reproduce performanța unui anumit indice prin achiziționarea titlurilor componente ale indicelui, prin investiții într-un fond mutual de indici sau într-un fond tranzacționat la bursă (ETF) care, la rândul său, urmărește îndeaproape indicele de bază.

De exemplu, investitorii compară adesea performanța unor portofolii de acțiuni care dețin preponderent acțiuni americane cu cea a indicelui S&P 500. În mod similar, indicele BET, este văzut în mod colectiv ca o oglindire a stării de sănătate a pieței bursiere românești în ansamblu (și a economiei, într-o oarecare măsură), în timp ce indicii mai concentrați, cum ar fi indicele BET-NG sau BET-NG, sunt văzuți ca proxy pentru industriile respective.

În ceea ce privește managementul expunerii în piață, investițiile în indici bursieri, se referă la o strategie de investiții în care investitorul caută să dețină instrumente financiare care să reproducă deținerile și performanța unui indice ales.

 

Cum investești într-un indice bursier

Conștientizarea faptului că majoritatea managerilor activi nu reușesc să depășească performanțele indicilor de referință pe termen lung a dus la creșterea masivă a investițiilor pasive prin intermediul indicilor bursieri în ultimele decenii, investitorii încercând mai degrabă să “cumpere indicele” decât să aleagă poziții individuale în căutarea unor randamente mai mari.

După cum probabil știi deja, nu poți investi direct într-un indice bursier.

Cumpărarea acțiunilor cu o anumită pondere din cadrul unui indice este o modalitate prin care investitorii se pot asigura că un portofoliu va avea un profil de risc și de randament similar cu cel al indicelui de referință. Cu toate acestea, în funcție de indice, reproducerea deținerilor unui indice într-un portofoliu individual prin cumpărarea acelorași titluri de valoare ar putea fi costisitoare și, uneori, poate chiar ineficientă.

De pilda, pentru a replica indicele BET, un investitor ar trebui să acumuleze poziții pe fiecare dintre companiile care fac parte din indice. În funcție de comisioanele plătite brokerului, acest lucru poate fi ineficient din punct de vedere al costurilor.

 

Unele modalități mai accesibile de urmărire a unui indice implică doar deținerea acțiunilor cu cea mai mare pondere în cadrul indicelui sau eșantionarea unui anumit procent, de exemplu 20%, din acțiunile indicelui. Prin urmare, ne rămân în principal două modalități de a investi într-un indice: fondurile mutuale sau fondurile tranzacționate la bursă (ETF-urile). În ambele cazuri, compania care administrează investițiile adună fondurile de la investitori și le utilizează pentru a cumpăra titluri de valoare care să reproducă deținerile și ponderile indicelui ales.

Pentru ca un indice să poată fi utilizat în investiții, trebuie să existe un sponsor care să administreze fondul și care urmărește indicele respectiv. Indicii populari, cum ar fi S&P 500, au mai multe fonduri de investiții din care investitorii pot alege, dar anumiți indici nu beneficiază de același apetit din partea investitorilor pentru a justifica interesul din partea mai multor fonduri de investiții. De asemenea, un indice poate fi relevant sau popular într-o anumită regiune, dar să nu prezinte un interes major pentru investitorii la nivel global.

 

Cum să investești în indicele BET prin intermediul FM ETF

Cu active nete de aproape 1 miliard de dolari, iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM) este cel mai mare fond tranzacționat la bursă (ETF) care urmărește performanța investițională a unui indice format în principal din acțiuni selectate de pe piețele de frontieră și piețele emergente.

Lansat în 2012, fondul urmărește indicele MSCI Frontier and Emerging Markets Select (USD), format din top acțiuni BVB și alte piețe de frontieră și emergente. ETF-ul este tranzacționat la bursa din New York și este un produs iShares marca BlackRock.

 

Fondul poate fi potrivit pentru investitorii români și străini care caută o expunere lichidă și diversificată la un coș format din cele mai populare 10 companii listate la Bursa de Valori București.

Deținerile actuale ale FM ETF listate la Bursa de Valori București (BVB) sunt: Banca Transilvania SA (272%), OMV Petrom SA (2,58%), Romgaz SA (1,38%), BRD Groupe Société Générale (0,59%), Med Life SA (0,33%), Electrica SA (0,35%), Nuclearelectrica SA (0,57%), One United Properties SA (0,17%), TeraPlast SA (0,08%).

 

Concluzie

Investițiile în indicele BET pot oferi o diversificare suplimentară a unui portofoliu de acțiuni, dar pot fi însoțite de riscuri, ca orice altă investiție, în special în perioadele de instabilitate economică și geopolitică.

Investitorii și speculatorii au posibilitatea de a-și alege propria metodă de investiții, ținând cont de situațiile personale, cum ar fi toleranța la risc, obiectivele de investiții sau orizontul de timp. Dacă intenționezi să obții expunere la indicele BET, asigură-te că alegi modalitatea care ți se potrivește cel mai bine.

 

 

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

După 2023: Prezicerea Următorului Val de Tendințe Culturale în Sectorul Cazinourilor Online din România

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Guvernul taie din veniturile românilor. Până la 700 de lei mai puțin pe lună: O diminuare semnificativă…

27

Când istoria, mitologia și thrillerul se împletesc – „Cubul lui Metatron” de Igor Bergler

26

Ce sumă va achita un român pentru 100 kWh de energie, de la 1 iulie 2025

30
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici