Nimeni nu vrea sa se gandeasca la declinul sanatatii parintilor nostri. Daca suntem norocosi, parintii nostri ar fi pregatit un plan de pensionare cu mult timp inainte si vor avea mijloace sa le plateasca. Dar pentru restul dintre noi, ar fi bine sa ne pregatim corespunzator, fie prin consilierea lor cu optiunile disponiile pe care le au cat timp sunt inca sanatosi, sau cel mai rau scenariu cautand frenetic pentru un loc dupa ce au facut o cadere sau a suferit un accident vascular cerebral. In ambele cazuri, gasirea unei facilitati adecvate poate fi o provocare, mai ales daca nu aveti bani sau timp. Exista mai multe niveluri de ingrijire sau tipuri de servicii care toate pot avea la baza fie o viata independenta sau o viata asistata, care ajuta pacientii cu imbracaminte, baie, toaletare, consum, medicamente si ingrijire medicala. Toate aceste lucruri au in vedere nivelul de sanatate al persoanei in cauza. In Romania exista o multitudine de institutii care pot oferi o ingrijire si o supraveghere permanenta, atat de stat cat si private. Alegerea acestora trebuie facuta in functie de necesitate. In timp ce o casa de ingrijire pentru batrani de stat nu ofera printre cele mai bune dotari si servicii, unele camine de batrani private se ridica la adevarate standarde europene priviind aceste facilitati, indiferent daca vorbim de o afectiune fizica sau psihica.
Casele de ingrijire medicala sunt genul de facilitati pe care nu-l observati pana nu trebuie, deci este posibil sa nu stiti despre facilitatile din orasul dvs. Sau din jurul dvs. Trebuie stiut ca in zilele noastre exista apropae in fiecare parte a Romaniei, o institutie de asistenta pentru persoanele care nu se pot ingriji singure, iar in marile oraje acestea sunt cu atat mai frecvente. Scopul lor este de a oferi informatii nu numai oamenilor care pot lua decizii, dar si de a ghida oamenii prin procesul de accesare a serviciilor si de luare a deciziilor, cum ar fi mentinerea unui parinte acasa sau prezentarea serviciilor medicale disponibile, cat si de a oferi servicii directe de supraveghere si medicale celor care au nevoie. Multe persoane aleg cel putin temporar varianta de spitalizare, dar ce trebuie stiut este ca aceasta este o solutie pe termen scurt, deoarece prioritatea spitalului este de a scoate pacientii, nu neaparat sa va ajute sa gasiti cel mai bun loc pentru cei dragi.
Preturile unor astfel de servicii variaza in functie de locatie, necesitatile pacientului si de resursele care ii sunt alocate acestuia. Costurile unui azil de batrani in Bucuresti spre exemplu poate ajunge la 5000 lei sau chiar depasi aceasta suma, dar marea majoritate al acestor centre practica servicii de ingrijire si supraveghere de aproximativ 2500 lei. Totusi, statul ofera un ajutor priviind intretinerea persoanelor cu handicap. Puteti fie inlocui acest ajutor cu serviciile unui camin de batrani de stat, sau fie puteti incasa suma lunar si sa o furnizati unui azil de batrani privat, completand daca este nevoie suma respectiva si oferind astfel servicii de calitate persoanei dragi.