Dacă vrei o recoltă bogată de roșii, trebuie să respecți câțiva pași. Udarea regulată, ținerea la distanță a dăunătorilor și calitatea solului sunt foarte importante. Pentru început, atunci când începi pregătirea grădinii, selectează un soi de producție bună, dar care are o rezistență ridicată în fața bolilor.
Cum să ai o recoltă bogată de roșii
Pentru o cultură bogată de roșii, legarea acestora este esențială. În felul acesta, voi folosi întreg spațiul disponibil, iar plantele vor beneficia de suficientă lumină. Legarea asigură circulația aerului, prevenind bolile fungice.
Printre acestea se numără făinarea și putregaiul cenușiu. Grădinarii recomandă să montezi câte un stâlp la fiecare capăt al rândului, iar între ei să întinzi mai multe sfori pentru susținere.
Sfaturile pe care trebuie să le urmezi
Când plantele încep să crească și apar tot mai multe roșii, e important să adaugi un nou rând de sfoară pentru susținere. Plantele nu se vor rupe sub greutate, vei avea mai multe roade și le vei putea culege ușor, direct din tufă.
Fertilizarea se poate face cu azot
Pentru o recoltă mai bogată de roșii, acestea trebuie polenizate scuturându-le ușor pentru ca polenul să se distribuie uniform. Mai poate fi utilizat un ventilator, pentru a crea vântul necesar. Planta trebuie copilită, pentru a nu fi încetinită dezvoltarea plantei. Când vine vorba de fertilizare, se poate face cu azot, fosfor și potasiu, calciu, magneziu și fier. Atenție, însă, la cantitate.
Un exces de azot va stimula creșterea frunzelor în defavoarea fructelor, iar prea mult fosfor poate încetini sau chiar bloca dezvoltarea plantelor. Un aport ridicat de potasiu poate modifica gustul roșiilor, făcându-le mai acre decât ar trebui.
Roșiile sunt pline de o substanță numită licopen. Aceasta le conferă culoarea roșie intensă și le protejează de razele ultraviolete ale soarelui. Roșiile conțin potasiu, vitaminele B și E, dar și alți nutrienți esențiali.