Zilele călduroase de vară devin un chin pentru mulți oameni, mai ales în cazul în care nu există un aer condiționat în casă. Iată câteva metode ieftine și eficiente care te ajută să faci răcoare în locuință.
Cu venirea caniculei, mulți dintre noi caută soluții eficiente pentru a face față căldurii toride, în special atunci când nu avem acces la un sistem de aer condiționat. Însă, există câteva metode simple și inteligente pentru a ne răcori în zilele caniculare, fără a apela la aerul condiționat. Iată câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a-ți face viața mai ușoară în această perioadă a anului.
Cum poți face răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat
Fără doar și poate, alegerea lenjeriei potrivite poate face o mare diferență. Optează pentru lenjeria din bumbac, deoarece acest material facilitează circulația aerului și ajută la răcirea corpului. Evită așternuturile din satin sau poliester, care pot închide căldura și pot provoca transpirație excesivă. Un truc suplimentar este să ții lenjeria pentru câteva minute în frigider sau chiar în congelator înainte de culcare, pentru a te bucura de o senzație de răcoare atunci când te întinzi în pat.
„Dacă nu aveți aer condiționat, câteva cuburi de gheață puse într-un vas cu apă și un ventilator în față, poate să fie o soluție rezonabilă. (…) Încercați să aerisiți dimineața la primele ore sau seara când se mai răcorește. Puneți bucăți de material textil, eventual deschise la culoare, eventual ude, în geam, în așa fel încât razele soarelui să nu supraîncălzească apartamentul. Încercați să nu utilizați aparatura electrocasnică și nu gătiți la orele amiezii”, a mărturisit medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3 CNN.
Un alt mod rapid de a te răcori este prin utilizarea cuburilor de gheață sau a compreselor reci. Aplică-le pe unele zone ale corpului, cum ar fi încheieturile de la mâini, coatele, în spatele genunchilor sau la gât. Aceste zone sunt mai sensibile la temperatură și refrigerarea lor poate contribui la scăderea temperaturii corporale și la o senzație de confort.
Alte metode eficiente
Dacă te simți copleșit de căldură și aerul condiționat nu este disponibil, poți opta să dormi pe podea. Aerul cald este mai ușor și se ridică deasupra celui rece, așa că acest truc te va ajuta să profiți de aerul mai răcoros de la nivelul solului. Dacă locuiești într-o casă cu etaj, alege parterul sau chiar subsolul, unde temperatura este mai scăzută și te vei putea bucura de o noapte mai liniștită și mai răcoroasă.
Un alt aspect important este să deconectezi aparatele electrice pe care nu le folosești. Chiar și atunci când sunt oprite, acestea emit căldură în încăpere. Prin simpla scoatere din priză a acestor aparate, vei reduce nivelul de căldură din casă și vei economisi și energie electrică.