Cu toții avem dorința de a avea mai mulți bani, sau măcar de a nu epuiza resursele financiare cu doar o zi sau două după ce primim salariul. Cu toate acestea, există o strategie secretă care ne permite să economisim bani fără să facem modificări semnificative în stilul nostru de viață sau să suferim din cauza restricțiilor financiare. Iată despre ce este vorba!
Cum poți economisi bani fără să renunți la lucrurile care îți fac plăcere. Este mai simplu decât ai crede
Bogdan Dinu, consilierul discret al înstăriților din România, aduce în atenție, într-un interviu exclusiv pentru emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, motivul pentru care un număr semnificativ de români nu numai că nu reușesc să acumuleze bogăție, dar au dificultăți în gestionarea finanțelor lor de la o lună la alta.
În primul rând, multe dintre cheltuieli sunt determinate de impulsivitate. De exemplu, după o zi de muncă stresantă, în care am avut conflicte cu șeful sau colegii, simțim că merităm o recompensă pentru a ne face să ne simțim mai bine, fie că este vorba de o ciocolată sau de un gadget, indiferent ce.
Acesta este momentul în care facem acele cheltuieli impulsiv, iar mediul online sau prezența într-un magazin fizic ne împinge în această direcție, explică Bogdan Dinu în cadrul interviului pentru Antena 3 CNN.
„Totuși, expertul oferă și o soluție pentru a împiedica cheltuielile necugetate, fără a afecta negativ calitatea vieții cotidiene. Ce măsuri ar trebui să luăm? De exemplu, să punem o pauză și să ne întrebăm dacă este absolut necesară acea cheltuială, să reflectăm dacă avem cu adevărat nevoie de un telefon sau o tabletă noi… În acest moment, ar trebui să ne acordăm o perioadă de o săptămână, două sau poate chiar trei… De ce? Pentru că în această perioadă am putea găsi o ofertă mai bună sau ne-am putea da seama că, de fapt, nu avem nevoie de acea tabletă. Este posibil să fi fost doar un impuls.”, a explicat consilierul.
Cheltuielile impulsive, principalul inamic al economiilor noastre
„O altă categorie de cheltuieli frecvente sunt cele pe care le consider inutile, așa cum le numesc eu. Este surprinzător câte astfel de cheltuieli inutile avem. De exemplu, plătim abonamente pentru servicii pe care nu le folosim deloc. Poate avem un abonament la o sală de sport, dar nu am mai trecut pragul sălii de trei luni, sau suntem abonați la capsule de cafea, dar nu am mai băut cafea din capsule de patru luni.
Personal, în fiecare lună, fac o înregistrare detaliată a tuturor cheltuielilor pe care le am, inclusiv cele din cont. La fiecare șase luni, analizez dacă există cheltuieli inutile, precum abonamentele la sală pe care nu le-am folosit. În astfel de cazuri, iau decizia de a reîncepe să merg la sală sau de a renunța la abonamentul respectiv.
Un alt exemplu de economisire fără a renunța la stilul de viață pe care îl preferăm este să evaluăm cheltuielile pentru produsele zilnice. De exemplu, dacă obișnuim să mâncăm o ciocolată în fiecare zi la birou, putem să ne gândim la acea ciocolată ca la o cheltuială regulată. Cu toate acestea, avem opțiunea de a face o alegere mai economică, fără să renunțăm la ciocolata noastră preferată. Putem să achiziționăm ciocolata în cantități mai mari de la un supermarket, ceea ce ne poate aduce economii de până la 30%, menținându-ne totodată plăcerea de a savura ciocolata în fiecare zi”, a continuat acesta.