Când vorbim despre tinerii care se droghează, oscilăm între repulsie și milă, ca în fața unei cauze pierdute. Ce fac organele abilitate pentru a salva viețile acestor tineri? De ce nu sunt arestați dealerii? Capii rețelelor de distribuție sunt cunoscuți, de ce sunt încă în libertate?
Într-o societate care pare că și-a pierdut busola, iar emanciparea este deseori confundată cu destrăbălarea, sunt foarte mulți tineri care cad pradă consumului de droguri. Motivele care îi conduc către acest pas pot fi foarte multe: o poveste de dragoste eșuată, lipsa unor prieteni adevărați, faptul că părinții fie sunt plecați din țară, fie sunt foarte ocupați cu carierele lor, rezultatele proaste de la școală, eșecurile repetate în încercarea de a-și găsi un job. Cei sensibili, cei mai slabi de înger, cad primii victime ale acestui flagel care a distrus milioane de oameni.
Dacă noi, părinții, prietenii, profesorii, cei apropiați acestor tineri, nu putem să luptăm cu un adversar atât de periculos, decât eventual prin sfaturile date zi de zi, există ofițeri de Poliție, lucrători ai SRI-ului, care au alte mijloace prin care pot interveni în ajutorul copiilor noștri. În România, traficul si consumul de droguri reprezintă două din cele mai mari amenințări la adresa securității naționale. În fiecare an, prin vămile românești sunt introduse droguri de mare risc, de ordinul milioanelor de Euro. Din moment ce avem aceste date, deci știm ce se întâmplă, de ce Poliția și SRI-ul nu fac ceva pentru a tăia răul de la rădăcină?
Tinerii își procură drogurile din locuri cunoscute de toată lumea: discoteci, cluburi, din jurul școlilor sau din cartier. De ce nu se fac razii de amploare în aceste locuri, de ce nu acționează forțele speciale, din moment ce (am convenit mai sus) chiar este vorba de o amenințare la adresa securității naționale? Anual, ajung mii de oameni la Urgență, mai ales din cauza drogurilor de mare risc, care pot fi procurate prea ușor, în principal din cauza ineficienței manifestate de organele abilitate. Este nevoie urgentă de un sistem complex de prevenire și control, astfel încât tinerii noștri să nu mai poată procura cu atâta ușurință drogurile, să nu mai fie tentați de astfel de vicii, care le pot pune viața în pericol.
Lumea drogurilor aduce după sine și o lume a violenței. Cei care procură și distribuie drogurile, capii acestor veritabile rețele ale morții, sunt primii care ar trebui arestați și ulterior condamnați la ani grei de închisoare. Tinerii încep cu etnobotanicele, din curiozitate, din joacă, și ajung cu timpul să încerce droguri din ce în ce mai puternice. Acest drum duce, de cele mai multe ori, la adevărate tragedii, vieți pierdute, familii distruse. Singurii care pot destrăma aceste rețele ale morții sunt lucrătorii din Poliție, din Serviciile Secrete, Brigada Antidrog. Dacă nu sunteți în stare să eradicați acest flagel, măcar încercați să vă inspirați din munca polițiștilor din alte țări, care au făcut progrese importante în acest sens! Nu uitați, drogurile distrug vieți!
Cristian Huluban