Atunci când ajungi să te plângi de diferite simptome ca de exemplu oboseală, tulburări menstruale, dureri de articulații, creștere în greutate și depresie este posibil să ai probleme ale sistemului tiroidian. O tiroidă disfuncțională poate produce simptomele de mai sus la care se mai adaugă și crampele musculare, stările depresive, pielea uscată, mâinile sau picioarele reci, apetitul sexual scăzut, slăbiciunea musculară, firul de păr subțiat, căderea părului, hipotensiunea arterială, nivel ridicat de colesterol, scăderea memoriei și a capacității de concentrare.
Glanda tiroidă este la baza gâtului, înaintea traheei. Ea secretă hormoni tiroidieni care au o structură proteică și molecule de iod. Hormonii se numesc T3 tri-iod-tironina și T4 tetra-iod-tironina.
Hormonii tiroidieni sunt foarte importanți pentru organism:
- au rol metabolic
- ajută la dezvoltarea creierului
- mențin starea de sănătate a cartilajului articular
- reglează sistemul endocrin
- ajută la dezvoltarea, regenerarea țesuturilor
- susțin funcția sistemului cardiovascular
- au efect asupra sistemului muscular, influențează producția de căldură pentru mușchi și pot stimula contracțiile musculare respectiv peristaltismul prin intensificarea secrețiilor sucurilor digestive
- reduc nivelul de trigliceride și de colesterol din sânge.
Durerile și inflamațiile de articulații
Astfel de simptome pot să apară și în cazul unei glande tiroide hipoactive și în cazul unei glande tiroide hiperactive. De exemplu persoanele care suferă de hipotiroidism pot face sindrom de tunel carpian care se manifestă prin furnicături, amorțeală și senzație de durere la nivelul mâinii (palmă, degete, încheietura acesteia) dar și la braț. Persoanele care suferă de hipertiroidie pot avea o afecțiune numită ,,umăr înghețatˮ care este dureroasă și poate reduce destul de mult mobilitatea articulară. Pe site-ul BodyGeek.ro puteți afla totul despre aceste afecțiuni cât și despre alte boli care pot afecta organismul.
Sunt oameni care se îngrașă foarte ușor și spun că au metabolismul lent. În realitate ei pot avea o problemă ascunsă la glanda tiroidă și care le provoacă acumularea kg în plus. Având în vedere rolul metabolic important pe care îl are tiroida se înțelege că toate problemele acestei glande vor provoca dezechilibre și asupra metabolismului.
Principalii factori care afectează funcția glandei tiroide sunt: stresul, alimentația și toxinele din mediul înconjurător!
Stresul scade nivelul de hormoni tiroidieni T3 și deci poate produce disfuncții tiroidiene. Stresul cronic poate duce chiar la complicații foarte mari asupra sănătății prin efectul puternic negativ pe care îl are asupra metabolismului și tiroidei. Este suficient să muncești foarte mult o perioadă de câteva zile, să devii foarte stresată și chiar să simți că ai ajuns la epuizare și astfel să-ți slăbești sistemul imunitar. Oboseala accentuată este primul simptom care indică faptul că treci printr-o perioadă stresantă. Sistemul imunitar slăbit poate avea un impact negativ asupra glandei tiroide și acest lucru se poate produce fără simptome și fără nicio senzație de durere. Astfel au loc probleme tiroidiene în ceea ce privește producerea hormonilor tiroidieni. Alte simptome care apar în afară de oboseală sunt: creșterea în greutate, transpirațiile nocturne, constipația și stările depresive. În astfel de cazuri trebuie obligatoriu făcute o serie de analize pentru tiroidă pentru a folosi un tratament corect hormonal pentru tiroidă.
Alimentația pe bază de gluten, varză, broccoli, varză de Bruxelles și soia poate fi cauza unor disfuncții tiroidiene. Există dovezi care arată că și alcoolul poate afecta funcția tiroidiană. Alimentele recomandate persoanelor care au probleme cu tiroida sunt: algele marine, legumele cu frunze bogate în vitamina A, sardinele, somonul, heringul, scoicile, nucile, muștarul și păpădia.
Toxinele pot afecta activitatea glandei tiroide, încetinindu-i funcționarea. Apa clorurată, mercurul și fluorurile pot produce probleme glandei tiroide. Detoxifierea organismului poate ajuta la eliminarea pesticidelor și a altor substanțe ce au fost introduse prin alimentația nesănătoasă. Sauna este o metodă eficientă de eliminare rapidă a toxinelor din organism și de relaxare a sistemului nervos și a sistemului muscular.
Mișcarea fizică ajută în stimularea funcției glandei tiroide. De asemenea, prin sport se ard caloriile, se intensifică metabolismul și se previne obezitatea. Un metabolism sănătos și o viață echilibrată sunt condiții care trebuie respectate pentru menținerea sănătății glandei tiroide. Producția de hormoni tiroidieni poate fi stimulată prin suplimente de iod și acizi grași Omega-3 (ex. ulei de pește) dar și prin suplimentele de zinc, seleniu și vitaminele A și D.