Vinul este una dintre bauturile cele mai apreciate din lume. Procesul prin care este realizat si drumul sau din stadiul de strugure, pana cand este servit in pahar, sunt diferite in functie de anumite particularitati ale soiului din care provine si de regiune. Astfel ca pot sa existe mici schimbari luand aceste aspecte in calcul, insa, punctele principale ale desfasurarii procesului sunt asemanatoare. Ele includ:
-
Culegerea strugurilor
-
Strivirea strugurilor
-
Fermentarea strugurilor pentru a deveni vin
-
Imbatranirea vinului, maturizarea lui
-
Imbutelierea vinului.
Astfel, indiferent de lotul de unde provine recolta de struguri, pasii urmati sunt simpli, insa ei trebuie sa fie facuti cu atentie si luand in considerare rezultatul dorit. Exista vin care se face prin zdrobirea boabelor de struguri fara coaja sau cu coaja, exista procese diferite pentru productii speciale.
-
Culegerea strugurilor
Strugurii sunt culesi de regula toamna, in unele zone din septembrie, in altele in octombrie si chiar noiembrie. Ei pot sa fie culesi fie manual, fie mecanic. Fiecare dintre aceste doua variante au avantajele lor. Culegerea manuala se realizeaza mai greu, implica munca manuala multa, insa are avantajul de a putea sa fie precisa. Oamenii pot sa vada exact boabele care sunt nepotrivite pentru a fi introduse in procesul de strivire. Pot sa culeaga strict strugurii, fara frunze, fara lemne sau alte materiale nedorite in spatiile unde se vor depozita si presa strugurii. Culegerea mecanica este mai rapida si mai simpla din punct de vedere al angajarii personalului. Astfel ca nu este nevoie de prezenta multor oameni, iar acestia nu trebuie sa munceasca atat de mult. Insa, din pacate, in aceasta forma a culegerii se pot include si mici bucati de lemn, frunze, boabe atacate de mici insecte. Separarea lor se va putea face tot manual, de catre oameni.
Exista posibilitatea de a culege strugurii noaptea sau ziua. Este important de stiut in functie de tara si regiune, care este perioada in care ei au nivelul bun de zahar pentru a putea sa fie culesi. Daca nivelul de zahar este bun, atunci si vinul rezultat va fi pe placul celor ce il cumpara si il consuma.
-
Strivirea strugurilor
Inainte de strivirea strugurilor, acestia trebuie sa fie curatati in sensul in care li se iau ciorchinii si alte mici elemente precum frunzele, si, apoi sunt pusi intr-o cuva speciala pentru zdrobire. Ei sunt introdusi acolo numai dupa ce intr-o forma sau alta sunt sub forma de boabe.
In functie de vinul dorit, sunt indepartate sau nu si cojile.
Vinul alb se face prin presarea boabelor si scoaterea sucului simplu, cojile ramanand intr-un spatiu separat, neamestecat. Apoi acest suc este pus in alta parte pentru a incepe fermentarea. Vinul rosu include zdrobirea partiala si punerea la un loc cu coaja pentru a putea sa fermenteze impreuna. Daca nu ar exista cojile, strugurii negri ar putea sa faca si vin alb.
-
Fermentarea vinului
Fermentarea vinului se refera la procesul prin care zaharul se transforma in alcool. Practic, pentru a putea sa fermenteze vinul si pentru a se putea obtine o anumita aroma specifica, vinul are nevoie de adaugarea unor drojdii, care ajuta procesul sa aiba loc. se adauga drojdie si in cazul vinului rosu si in cazul celui alb. Insa in cazul vinului rosu, fermentatia si eliberarea de dioxid de carbon, reusesc sa ridice cojile de la boabele de strugure sa se ridice la suprafata, iar cei care au grija de vin trebuie sa le impinga de doua ori pe zi inapoi in vin pentru ca ele trebuie sa aiba contact cu sucul ce fermenteaza. Vinul rosu va fi presat dupa ce fermentatia va avea loc, scapand ulterior de cojile produse. Apoi va fi pus in butoi pentru a se maturiza.
-
Maturizarea sau imbatranirea vinului
Aceasta etapa este controlata foarte mult de dorinta de a avea un anumit tip de rezultat. In functie de nevoile producatorului, vinul poate sa stea in butoaie cateva luni sau cativa ani. Cu cat este mai scump, in general este mai vechi si are calitati mai speciale. De asemenea producatorul de vin poate sa decida daca isi doreste sa aiba butoi din otel sau din lemn, un butoi curat sau unul refolosit.
-
Imbutelierea vinului
Cand producatorul a decis ca este cazul sa imbutelieze, face acest lucru. El decide in functie de ceea ce vrea sa produca. Sunt anumite vinuri cu arome speciale care stau cativa ani in butoi pana cand sunt scoase si introduse prin diverse procedee in sticle, iar altele care sunt pregatite la scurt timp dupa ce au intrat in butoi.
Procesul ce porneste de la strugure la paharul consumatorului este lung si trebuie sa fie tratat cu respect. Un parcurs realizat cu grija si cu atentie pentru vin, poate sa determine un succes prin gustul si aroma desavarsita.