Polizorul este o unealtă multifuncțională, care poate fi utilizată pentru debitare, șlefuire, tăiere, ascuțire sau finisaje. În general polizorul este folosit pentru piese metalice, însă este la fel de eficient și pentru prelucrarea elementelor din alte materiale.
Dacă te-ai decis să-ți cumperi și tu un polizor, primul detaliu pe care îl vei constata este că pe piață sunt disponibile diferite modele. Acest fapt poate pune în încurcătură pe cineva care nu a mai folosit până acum o un polizor, și de aceea am decis să scriem materialul de față.
Așadar, hai să vedem cum trebuie să procedezi pentru a găsi un polizor bun, potrivit pentru nevoile tale!
Care sunt tipurile de polizoare
Main întâi trebuie să te familiarizezi cu toate tipurile de polizoare profesionale și semiprofesionale disponibile la acest moment în oferta magazinelor de scule și unelte. Nu îți va fi greu să le reții, pentru că este vorba doar de trei tipuri distincte, pe care le prezentăm în cele ce urmează.
Polizorul unghiular
I se mai spune și flex, după numele companiei germane care l-a brevetat. Termenul de polizor unghiular face referire la dispozitivul de angrenaj, care formează un unghi drept cu corpul polizorului.
Este mai ușor de manevrat pentru că permite mai mult mobilitate și se folosește în special pentru tăiere, șlefuire, polizare, debitare sau periere.
Polizorul de banc
Spre deosebire de modelul precedent, acesta este un polizor fix, care se montează pe un banc de lucru. Polizorul de banc este mai masiv și are o greutate mai mare, fiind dotat și cu un motor mai puternic.
Este folosit cu precădere în ateliere profesionale, însă poate fi utilizat și în micul atelier de acasă, pentru proiecte DIY. Cu ajutorul său poți șlefui, lustrui și ascuți diferite piese, fiind mai puțin eficient pentru tăiere.
Polizorul drept
Dacă nu ai experiență în utilizarea polizorului, este bine să începi cu un astfel de model, care are o formă ergonomică ce îl face foarte ușor de utilizat. De asemenea, polizorul drept este ideal pentru efectuarea de operațiuni de șlefuire, curățare sau netezire în spațiile înguste și greu accesibile.
Ce putere trebuie să aibă polizorul
Și de această dată, ai de ales din trei categorii, fiecare adaptată pentru anumite operațiuni.
Astfel, polizoarele de putere mică au între 400 și 700 de Watti, fiind folosite în special pentru ascuțit.
Un polizor din clasa medie are o putere cuprinsă între 700 și 1000 de Watti, iar pe lângă ascuțire, mai poate fi folosit pentru lustruire, șlefuire și debitare. Puterea de care dispune îl face un dispozitiv potrivit atât pentru proiectele de mică anvergură cât și pentru activitățile profesionale.
Cele mai performante sunt polizoarele cu putere între peste 1.000 de Watti, considerate polizoare profesionale. Sunt capabile să facă față proiectelor de mare anvergură, iar dacă ai nevoie de un polizor pentru atelierul de acasă nu are rost să investești într-un astfel de model.
Care e turația optimă
Turația polizorului se măsoară în numărul de rotații pe minut și este un alt indicator important al performanței aparatului.
Un polizor performant poate ajunge la 10.000 de rotații pe minut, însă unele operațiuni necesită o turație mai mică. Spre exemplu, pentru ascuțire, polizorul trebuie să funcționeze la o turație mică, în timp ce operațiunile de lustruire și finisaj necesită o turație medie.
Totodată, pentru finisajele pieselor cu dimensiuni mari, este necesară o turație de cel puțin 3.500 de rotații pe minut.
Dacă nu îți dorești un polizor limitat ca performanță din acest punct de vedere, poți alege un model cu turația reglabilă.
Pentru siguranța utilizării, îți mai recomandăm să alegi un polizor cu protecții împotriva așchiilor și scânteilor, precum și cu un sistem de pornire graduală, care să îți permită să te adaptezi la viteza de rotație.