În prag de Sărbători, atunci când majoritatea românilor își fac provizii generoase de alimente pentru a putea pregăti mese îmbelșugate de Crăciun și Revelion, prețurile au explodat. Mai mult decât atât, inflația a atins cote alarmante în ultima perioadă, iar prețurile alimentelor au crescut enorm, chiar și de câteva ori.
De exemplu, pentru un coș de cumpărături, care conține alimente de bază pentru o gospodărie, o familie a ajuns să plătească dublu sau chiar triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe lângă fructele și legumele la care prețurile au crescut simțitor, și alimentele de bază au ajuns să aibă prețuri astronomice. Uleiul de floarea-soarelui, atât de folosit de gospodinele din România pentru preparea delicateselor de sărbători, a ajuns la prețuri astronomice, ”concurând” la preț cu ruda sa de pe alte meleaguri, uleiul de măsline.
Așadar, pe pagina de Facebook Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, a fost postată o fotografie dintr-un market cu prețul unei sticle de ulei: 16, 89!
Prețul alimentelor a explodat
Uleiul nu este singurul aliment care a ajuns să aibă un preț uriaș. Mălaiul, de exemplu, a ajuns să coste și 9 lei kilogramul în unele magazine, iar prețul ouălelor a crescut considerabil. Astfel, cel mai ieftin carton de 30 de ouă era la raft de 13,50 lei acum costă aproximativ 20 de lei.
De asememea, un litru de lapte pe care în vară îl puteai cumpăra cu 5 lei, acum a ajuns să coste peste 8 lei sau, dacă îți dorești un soriment mai bun, un litru de lapte ajunge în unele magazine chiar și aproape 11 lei!